VW-importeur Pon schikt met justitie in corruptiezaak

Volkswagenimporteur Pon heeft voor 12 miljoen euro strafvervolging afgekocht in een groot omkopingsschandaal rond een aanbestedingprocedure om politie- en defensievoertuigen op te tuigen met allerlei technische voorzieningen. Acht voormalige medewerkers van Pon, in 2011 ontslagen, moeten zich wel wegens omkoping van ambtenaren voor de rechter verantwoorden.

Bordje van importeur Pon in Leusden, 10 juli 2015. Beeld anp
Bordje van importeur Pon in Leusden, 10 juli 2015.Beeld anp

Ook een aantal politiefunctionarissen en personeelsleden van defensie, allen betrokken bij wagenparkbeheer bij de poltie en het leger, wordt vervolgd. Hoeveel ambtenaren voor de rechter worden gedaagd wegens corruptie is nog niet precies duidelijk. In het strafdossier gaat het in totaal om 37 verdachten.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde donderdag de schikking met de auto-importeur. Pon zelf beklemtoonde in een schriftelijke verklaring dat het bedrijf vanaf 2011, toen de affaire aan het licht kwam, altijd volledig heeft meegewerkt aan het strafrechtelijke onderzoek.

Banden met autobedrijven

Aanleiding tot dat onderzoek, uitgevoerd door de rijksrecherche, vormden geruchten over schending van aanbestedingsregels bij het met nieuwe snufjes toerusten van politieauto's. Al snel werd duidelijk dat een aantal politie- en defensiefunctionarissen te nauwe banden onderhield met autobedrijven.

Volgens het OM is in ieder geval vast komen te staan dat voormalige Pon-medewerkers politie- en defensiepersoneel hebben gepaaid met allerhande giften. De ambtenaren konden goedkoop leasen en huren, kregen korting op onderhoud en winterbanden en maakten op kosten van de importeur buitenlandse reisjes.

Politieauto's op het terrein van importeur Pon in Leusden, 10 juli 2015. Beeld anp
Politieauto's op het terrein van importeur Pon in Leusden, 10 juli 2015.Beeld anp

Procedure overdoen

Eén ambtenaar kreeg geheel verzorgde, meerdaagse cruises over de Middellandse Zee aangeboden, zo meldde het OM donderdag. Alles bij elkaar leverde het onderzoek het beeld op dat ambtenaren voor meer dan honderdduizend euro 'voordeeltjes' zijn toegekend, zegt het OM.

Dat bedrag is nog maar een schijntje in vergelijking met de waarde van de aanbestedingsprocedure voor de dertienduizend politieauto's door de Nationale Politie waarbij Pon als beste uit de bus kwam. Voormalig minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten besloot in 2014 dat de procedure vanwege 'de schijn van integriteitsschending' overgedaan moest worden.

Pon zei gisteren in een schriftelijke verklaring dat in het strafrechtelijke onderzoek 'niet is vastgesteld dat door individuele giften orders zijn verkregen of aanbestedingen zijn gewonnen'. Niettemin vindt het OM dat de auto-importeur in de periode 2001-2011 'wederrechtelijk verkregen voordeel' heeft genoten.

Andere bedrijven

De hoogte van het schikkingsbedrag heeft te maken met dat 'voordeel' dat door het OM op 6 miljoen euro is vastgesteld. 'Net als we vaak in belastingzaken doen, hebben we geschikt voor een bedrag waarbij het voordeel met eenzelfde bedrag aan boete is verhoogd', zegt de woordvoerder van het Landelijk Parket.

Hij bevestigt dat er 'geen direct verband' is aangetoond tussen de giften aan ambtenaren en orders die via de VW-importeur zijn verlopen. Bij het strafrechtelijk onderzoek zijn overigens ook te nauwe banden van de politie- en defensiemedewerkers met andere bedrijven aan het licht gekomen, zoals met de leasemaatschappij Athlon Car Lease.

Het Landelijk Parket verwacht 'op korte termijn' duidelijkheid te kunnen geven over hoeveel verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden