Update

VVD-plan inhaalverbod kan rekenen op steun

VVD-Kamerlid Charlie Aptroot krijgt op het Binnenhof brede steun voor zijn plan om op alle snelwegen een inhaalverbod voor vrachtwagens in te stellen. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil er graag naar kijken, zei ze vandaag. Ze betwijfelt echter wel of een permanent inhaalverbod wenselijk is.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

'Het zou gek zijn als je op een bepaald tijdstip een lege weg hebt, en dan op de rechterbaan een rijtje trucks die elkaar niet mogen inhalen', aldus Aptroot. GroenLinks en PvdA steunen het plan van Aptroot, terwijl het CDA meer ziet in uitbreiding van dynamische inhaalverboden.

Regeringspartij VVD wil op alle snelwegen een inhaalverbod voor vrachtwagens en een minimumsnelheid van 70 kilometer per uur voor de trucks. Aptroot denkt zo de onnodige opstoppingen op de snelwegen te voorkomen en bovendien de verkeersveiligheid te vergroten. Het Kamerlid bevestigde vandaag berichtgeving daarover in De Telegraaf. Volgens Aptroot is één op de vijf ongelukken met vrachtwagens het gevolg van een inhaalmanoeuvre.

In Nederland geldt op ongeveer de helft van de snelwegen een inhaalverbod voor vrachtwagens. Dat zijn alleen tweebaanssnelwegen. Bij een groot deel daarvan is het verbod alleen verbonden aan de ochtend- en avondspits.

Onderzoek leerde Rijkswaterstaat eerder dat inhaalverboden op snelwegen met meer dan twee rijstroken niet werken.

De VVD wil de minimumsnelheid voor vrachtwagens terug, die in 1991 werd afgeschaft. 'De vaart blijft er op die manier in op de rechterrijstrook', aldus Aptroot. Nu geldt alleen de regel dat een voertuig 60 kilometer per uur moet kunnen rijden om de snelweg op te mogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden