VVD en PvdA maken ruzie in kabinet over maximumsnelheid

VVD en PvdA hebben hooglopende ruzie over de nieuwe maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen. De VVD-bewindslieden vinden dat de PvdA-ministers Netelenbos van Verkeer en Pronk van Milieubeheer de afspraken schenden die in het regeerakkoord zijn vastgelegd....

Netelenbos en Pronk stellen vandaag in de ministerraad voor dat automobilisten in de Randstad en een deel van Noord-Brabant overdag niet harder dan 100 kilometer per uur mogen rijden en 's avonds en 's nachts 120 kilometer op plekken waar dat nu altijd al mag. Buiten de Randstad blijft alles bij het oude. De VVD-ministers zijn laaiend daarover.

De VVD wilde bij het vaststellen van het regeerakkoord het liefst overal in Nederland 120 als maximumsnelheid invoeren. De PvdA pleitte voor 100 kilometer, teneinde het milieu te sparen.

Het compromis was een ingewikkelde afspraak. In de Randstad zou overdag tussen zeven

's ochtends en zeven uur 's avonds 100 kilometer per uur mogen worden gereden. Buiten die uren zou 120 kilometer per uur gelden, tenzij dat om veiligheidsredenen of geluidsnormering niet mogelijk zou zijn. Buiten de Randstad mocht overal 120 kilometer per uur worden gereden, tenzij ook daar veiligheid of geluidsoverlast het onmogelijk zouden maken.

Die voorwaarden veroorzaken het nu gerezen probleem. Een werkgroep van ambtenaren heeft ruim een jaar gestudeerd op mogelijkheden om de afspraak te realiseren. Die studie heeft tot de conclusie geleid dat op de meeste plekken waar nu de grens van 100 geldt en 120 gereden zou mogen worden, geluidsisolerende maatregelen nodig zijn. Kosten: honderden miljoenen guldens.

Dat geld moet uit de begroting van minister Pronk komen. Die wil het echter niet beschikbaar stellen. Hij is juist van plan te bezuinigen op de post geluidsisolatie.

De VVD acht het plan van Pronk en Netelenbos onaanvaardbaar. De liberalen willen nog liever de geluidsnormen langs snelwegen versoepelen dan dit voorstel slikken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden