VVD en CDA boos over onderzoek DSB-zaak

VVD en CDA: Zalm en Nijpels niet laten bungelen...

AMSTERDAM Zowel regeringspartij CDA als oppositiepartij VVD hebben donderdag direct met ongenoegen gereageerd op de werkwijze van de commissie die de ondergang van DSB gaat onderzoeken. De partijen vinden het onverteerbaar dat de resultaten van de onderzoeken op zijn vroegst eind van het jaar bekend zijn. Hierdoor zullen voormalige bestuurders van DSB als Gerrit Zalm en Ed Nijpels nog zeker twee maanden blijven ‘bungelen’.

Volgens CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma moeten eind volgende maand de resultaten van een onderzoek naar deze personen er zijn en niet pas op zijn vroegst aan het einde van het jaar.

De VVD in de Tweede Kamer is ‘absoluut niet tevreden en zwaar teleurgesteld’ over de onderzoeken. VVD-Kamerlid Frans Weekers denkt dat het onderzoek door drie hoogleraren en een registeraccountant te vaag wordt. Hij wil een feitenrelaas en de waarheid boven tafel.

De VVD is hierdoor overstag en zegt nu ook voorstander te zijn van een parlementaire enquête. Eerder hadden al partijen als de SP en GroenLinks zich hiervoor uitgesproken.

Gisteren werd de samenstelling bekendgemaakt van de commissie die het onderzoek gaat doen naar het bankroet van DSB Bank, het optreden van (oud-)bestuurders en de handelwijze van minister Bos van Financiën en de toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Voorzitter is hoogleraar Michiel Scheltema, oud-D66-staatssecretaris.

De andere leden zijn de hoogleraren Edgar du Perron en Kees Koedijk, en registeraccountant Leo Graafsma.

De commissie heeft ook als opdracht het onderzoek van DNB en de AFM te toetsen. Deze toezichthouders zullen een ‘hernieuwd oordeel’ vellen over de voormalige topmannen van DSB die nu nog een belangrijke rol in de financiële sector spelen, onder wie ABN Amro-topman Gerrit Zalm en ABP-voorzitter Ed Nijpels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden