VVD: bierboete naar Nederlandse schatkist

DEN HAAG (ANP) - De VVD vindt dat de boete van 273 miljoen euro die drie Nederlandse brouwers moeten betalen wegens verboden afspraken over de prijzen van bier niet naar de Europese Unie moet gaan, maar naar de Nederlandse schatkist.

Volgens de VVD-Tweede Kamerleden Charlie Aptroot en Frans Weekers gaat het om een Nederlands kartel, dat niet de grenzen overschrijdt. Het onderzoeken daarvan zien zij als een taak voor de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en niet voor de Europese Commissie. Boetes die de NMa oplegt vloeien naar de Nederlandse schatkist.

Het CDA vindt dat horeca-ondernemingen en consumenten ook kans moeten maken op een schadevergoeding nu de brouwers op de vingers zijn getikt. De Kamerfractie heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gevraagd om nog voor de zomer te regelen dat gedupeerden van kartelvorming een reële kans maken op een vergoeding.

De VVD-Kamerleden zijn in schriftelijke vragen aan de ministers Wouter Bos (Financiën) en Van der Hoeven ook kritisch over de kwijtschelding van de boete aan de Belgische aangever van het kartel. In Nederland kan men bij meewerking aan onderzoek slechts een verlaging van de boete krijgen, geen kwijtschelding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden