VS winnen bananenoorlog van Europa

De Verenigde Staten hebben in de banenenoorlog met de Europese Unie een belangrijke zege geboekt. De wereldhandelsorganisatie WTO heeft de Amerikanen in het gelijk gesteld in het conflict over de import van bananen....

ANP

EU-commissaris Leon Brittan erkende woensdagmorgen dat de WTO een oordeel in het voordeel van de VS heeft geveld. De EU zal zich daaraan houden, maar behoudt zich wel het recht voor in beroep te gaan, aldus Brittan. Volgens de Amerikanen is beroep niet mogelijk.

De WTO zelf heeft nog geen mededelingen gedaan. De organisatie stelt bij een oordeel in een conflict eerst de strijdende partijen op de hoogte en komt pas later met een officiële bekendmaking.

Een arbitragecommissie van de WTO heeft bepaald dat de VS een tarief van 100 procent mogen leggen op importen ter waarde van 191,4 miljoen dollar (390 miljoen gulden) uit de EU. Dat moet compensatie bieden voor de schade die Amerikaanse bedrijven als Dole en Chiquita lijden doordat de EU de import van bananen uit vroegere Europese koloniën, zoals Suriname, bevoordeelt.

Het bedrag van 191,4 miljoen dollar is aanzienlijk lager dan de 520 miljoen dollar die de VS hadden geëist. Maar het is wel de omvangrijkste handelssanctie waarvoor de in 1995 opgerichte WTO tot nu toe toestemming gaf.

De Amerikanen publiceerden eerder al een lijst van Europese producten die met terugwerkende kracht vanaf 3 maart worden getroffen door de strafheffingen. Europese exporteurs moeten sinds die datum al een financiële garantie in de VS deponeren.

Nu het bedrag veel lager uitvalt, moeten de Amerikanen de lijst aanpassen. Dat zal binnen enkele dagen gebeuren. Nederland en Denemarken zijn uitgezonderd van sancties omdat ze zich steeds hebben verzet tegen het beleid van de EU.

De WTO heeft de Europese importregime voor bananen herhaaldelijk veroordeeld. Met ingang van dit jaar kwam de EU met een nieuwe regeling, maar ook die kon in de ogen van de VS geen genade vinden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden