VS vragen OPEC om meer olie

De Verenigde Staten hebben oliekartel OPEC opgeroepen om de productie van olie daadwerkelijk snel op te voeren. De OPEC nam dit weekend in Amsterdam nog geen beslissing over de verhoging van de olieproductie....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

In reactie op het voornemen van Saudi Arabië, zijn de olieprijzen vrijdagavond iets gedaald. Maar ook andere olielanden moeten hun productie opvoeren, wil de hoge olieprijs weer substantieel omlaag gaan, stelden de westerse landen. 'Dit is een goede eerste stap', zei directeur Claude Mandill van het EIA, de club van olieconsumerende landen.

'Er is nu duidelijke actie nodig', stelde de Amerikaanse minister van energie Spencer Abraham op het Internationale Energie Forum (IEF) te Amsterdam. Abraham had op het congres weliswaar signalen opgevangen dat naast Saudi Arabië ook andere landen meer olie wilden gaan oppompen, maar wil eerst daden zien. Vooral uit Nigeria en Rusland zou meer olie kunnen komen. Iran liet al doorschemeren zijn productie te willen verhogen.

De OPEC-ministers kwamen zaterdag nog niet tot een gezamenlijk besluit over verhoging van de olieproductie. Een beslissing wordt pas verwacht tijdens een officiële vergadering op 3 juni in Beiroet. President Purnomo Yusgiantoro van de OPEC sprak zijn zorg uit over de hoge olieprijzen. Hij benadrukte tevens dat alle landen verantwoordelijkheid moesten nemen om de huidige schaarste aan olie op te lossen.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken, die voorzitter is van het internationale Energieforum in Amsterdam, brak in dit verband een lans voor energiebesparing. Waar in Europa allerlei maatregelen worden genomen om zuiniger met energie om te springen, nemen andere landen geen maatregelen.

De Amerikaan Abraham wees de verantwoordelijkheid van de VS voor de huidige olieschaarste van de hand. 'Een jaar geleden was er een staking in Venezuela, was er ook onrust in Irak en was de raffinage-capaciteit in de VS zelfs geringer. En toch zijn de prijzen voor olie nu aanmerkelijk hoger.' De enige reden voor de hoge prijzen is de gegroeide wereldvraag, vond Abraham. 'We zijn al weken in debat met de Saudi's om dat standpunt voor het voetlicht te krijgen.'

Minister Brinkhorst suste de onrust rond de hoge olieprijzen. Door de gestegen waarde van de euro en de Japanse yen zijn de olieprijzen in Europa en Japan het afgelopen jaar niet noemenswaardig gestegen, stelde hij.

Mandill van de EIA stelde dat een daling van de olieprijzen de economie ten goede zou komen. 'We moeten niet vergeten dat een groeiende vraag naar olie een goed teken is. Dat geeft aan dat de wereldeconomie herstelt. Het zou zonde zijn als dat herstel wordt geknakt door te hoge prijzen.'

Ook de ministers van Financiën van Frankrijk, Italië, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland en Canada drongen dit weekend bij de OPEC aan op een verhoging van de olieproductie. Zij waren bijeen in New York in het kader van de G7, de club van de zeven grootste economieën ter wereld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden