VS verjaagt inflatiespook

De Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, liet het afgelopen dinsdag al doorschemeren. De rente ging dinsdag nog wel met een kwartprocent omhoog, maar volgend voorjaar zal er een einde komen aan de lange reeks renteverhogingen....

Van onze verslaggever

Niet meer nodig, want het inflatiegevaar is geweken. Donderdag maaktede Fed duidelijk waarop zij haar optimisme mede baseert: de prijzen vanconsumptiegoederen zijn afgelopen maand gedaald, met 0,6 procent. Dat isde grootste daling in één maand sinds 1949. De oorzaak: de kosten vanbrandstof gingen fors naar beneden, nu de olieprijzen over hun piek vanaugustus en september heen zijn.

Tegelijkertijd baarden de laatste Fed-cijfers reden voor nieuwe zorgen.Want de productiecapaciteit in de Amerikaanse industrie wordt momenteelvoor bijna 80 procent benut. Dat is het hoogste percentage sinds 2000.Stijgt de bezettingsgraad nog verder, en lukt het bedrijven niet huncapaciteit snel uit te breiden, dan zullen zij genoodzaakt zijn hun prijzente verhogen. Is de olie als aanjager van inflatie verdwenen, dan kandaarvoor dus de industrie in de plaats komen.

Handelaren op Wall Street wisten niet goed wat ze ervan moesten vinden.De Dow Jones-index steeg aanvankelijk fors, maar zakte later op de dag weerweg, om uiteindelijk vrijwel onveranderd - dat wil zeggen 1,8 punten lager- te sluiten op 10881,7 punten.

Een goede dag was het wel voor de zakenbank Goldman Sachs. Die heeft inhet afgelopen kwartaal een nettowinst geboekt van 1,63 miljard dollar. Datis 36 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo maakte hetbedrijf donderdag bekend.

Het bedrijf profiteerde onder meer van hogere inkomsten uit adviezen bijde talrijke bedrijfsfusies die dit jaar tot stand kwamen. Goldman Sachsverdiende er 546 miljoen dollar mee - 32 procent meer dan in hetzelfdekwartaal vorig jaar. Dit jaar handelde Goldman Sachs fusies en overnamester waarde van 735 miljard dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden