VS verdenken bedrijf van omzeilen wapenembargo

AMSTERDAM Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft het bedrijfje Aviation Services International (ASI) uit Heerhugowaard op de korrel. ASI (6 werknemers) handelt in vliegtuigonderdelen en heeft zich volgens de Amerikanen schuldig gemaakt aan illegale (wapen)exporten naar Iran....

Merijn Rengers

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ASI vorig jaar vliegtuigonderdelen gekocht van fabrikanten in de VS en deze met vervalste vrachtbrieven aan Iraanse bedrijven en de Iraanse overheid geleverd. ASI zou bij het verhullen van de bestemming van de onderdelen gebruikmaken van door het bedrijf gecontroleerde ondernemingen op Cyprus en in Dubai.

De Amerikanen beschouwen Iran als een schurkenstaat, die meewerkt aan de wereldwijde verbreiding van islamitisch getint terrorisme. Bedrijven uit de VS mogen daarom geen militaire goederen leveren aan Iran, noch goederen die gebruikt zouden kunnen worden voor militaire doeleinden.

Na tips van de Nederlandse douane begonnen de Amerikanen vorig jaar een onderzoek. Dat resulteerde in de aanklacht tegen ASI, zijn directeur Rob Kraaipoel en diens zoon Niels. Die is directeur van twee dochterbedrijven van ASI, die een rol zouden hebben gespeeld bij het omzeilen van het embargo.

Volgens justitie in de VS hebben de Kraaipoels in 2006 onder andere parachutes, navigatieapparatuur en hoogwaardig aluminium van Amerikaans makelij naar Iran laten verschepen. In de eerste helft van 2007 zou een aantal partijen Amerikaanse vliegtuigonderdelen die ASI had besteld in beslag zijn genomen in de VS en in Nederland.

Rob Kraaipoel, eigenaar van ASI voelt zich ‘overvallen’ door het bericht dat het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten hem en zijn bedrijf wil vervolgen voor schending van het Amerikaanse handelsembargo.

Kraaipoel zegt dat alle zendingen van ASI aan de Nederlandse wetten en regels voldoen. ‘Ik heb nooit met Amerikaanse inspecteurs gesproken en weet van niets. Alles is uit zijn verband gerukt. Nu ben ik ineens de kwade genius.’

De advocaat van Kraaipoel, Norbert de Munnik van Nauta Dutilh, zegt dat ASI uitsluitend onderdelen heeft geleverd die gebruikt worden in de burgerluchtvaart. Volgens De Munnik heeft Kraaipoel zich altijd gehouden aan de Nederlandse en de Europese richtlijnen voor handel met Iran, en voldoet het bedrijf ook aan alle resoluties van de Verenigde Naties hierover.

Het in onduidelijk of Kraaipoel – als hij al iets verkeerd heeft gedaan – kan worden uitgeleverd aan de VS. De Amerikanen hebben een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De maximale straf voor het schenden van het Amerikaanse handelsembargo is twintig jaar cel in de VS.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden