VS staan duikvlucht van dollar toe

De dollar is maandag op de valutamarkten tot onder 79 eurocent gedaald. Geruststellende woorden van de Fed werden door handelaren opgevat als een instemming met de duikvlucht van de Amerikaanse munt....

Bestuurslid Ben S. Bernanke van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, schatte maandag in dat het risico van een dollarcrisis 'erg klein' is. Zo'n crisis zou leiden tot een chaos op de financiële markten. Op het moment van Benanke's speech was de dollar al op weg naar een koers van onder de 79 eurocent.

'Maar', suste Bernanke in een toespraak in San Diego, 'als je alleen kijkt naar de bewegingen van de dollar tegenover één andere munt, kun je makkelijk op het verkeerde been worden gezet over de grote lijn.'

Zijn opmerkingen werden op de wisselmarkten opgevat als een instemming met verdere daling van de Amerikaanse munt. Als de Amerikanse centrale bank zich al niet bezorgd toont over de snel verzwakkende dollar, zullen de VS zeker niets ondernemen om de neergang te stuiten. De opmerkingen van Bernanke voeden speculaties dat een renteverhoging in de VS er voorlopig niet inzit. De lage officiële rentevoet in de VS is een belangrijke oorzaak van de zwakte van de dollar.

De koersval van de Amerikaanse munt heeft grote gevolgen voor Nederland. 'Nederland is als open economie op korte termijn relatief dollargevoelig, veel gevoeliger dan Duitsland of Italië', zegt CPB-econoom Johan Verbruggen.

Het Planbureau rekende in de herfst van vorig jaar nog op een eurokoers van 1,15 dollar voor heel 2004, maar juist in de laatste maanden van vorig jaar zette de daling versneld door. En met een euro van 1,25 dollar verslechteren de vooruitzichten aanmerkelijk. De voorspelde economische groei daalt dan van 1,0 naar 0,6 procent, omdat de exportgroei door de dure euro 1,5 procent lager uitvalt. Een nog duurdere euro lijkt verre van denkbeeldig. Verbruggen: 'Als de euro nog eens tien cent duurder wordt en uitkomt op 1,35 dollar, mag je de effecten ruwweg verdubbelen.' Dat betekent dat van de voorspelde groei van 1 procent dan 0,8 procent zal worden weggevreten. 'Dan hoeft er maar weinig tegen te vallen of ook 2004 wordt een jaar zonder groei. Een sterker herstel dan we nu verwachten is overigens ook nog mogelijk', zegt Verbruggen.

In de eerste zes maanden van vorig jaar exporteerde Nederland voor 5,7 miljard euro naar de VS, 5 procent van de totale uitvoer. Maar Nederland importeert veel meer uit de VS: in de eerste helft van 2003 voor 8,1 miljard euro, 8 procent van de totale invoer.

Het belangrijkste Nederlandse exportproduct naar de VS is bier. Maar de exportwaarde is in de eerste helft van het jaar stabiel gebleven, ondanks de dalende dollarkoers. De oplossing van dit raadsel is simpel: Heineken neemt het koersverlies voor zijn rekening, zegt Jan van de Merbel, directeur investor relations bij de bierbrouwer. 'We moeten wel. Amerikanen zijn niet bereid 27 procent meer voor een Heineken te gaan betalen, omdat de dollar in koers gedaald is.'

In principe kost elke stijging van de euro met een dollarcent Heineken zeven tot acht miljoen euro aan bedrijfsresultaat, zegt Van de Mebel. 'We brouwen in Europa, maken kosten in euro's, maar krijgen in dollars betaald. en kunnen de lagere dollarkoers niet doorberekenen aan de Amerikaanse consument.'

Heineken dekt zich overigens al vele jaren in tegen valutarisico's. De dollars die Heineken tot eind oktober/begin november uit de VS ontvangt zijn geheel afgedekt tegen koersdalingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.