VS openen deur voor 'financiële supermarkten'

Gecombineerde bankverzekeraars lijken ook in de Verenigde Staten binnenkort ruim baan te krijgen. Een grote fusiegolf wordt verwacht. Dit biedt ook kansen aan Nederlandse spelers als ING en ABN Amro....

Van onze verslaggever

Democraten en Republikeinen in het Amerikaanse Congres sloten vrijdag een akkoord over een wetsontwerp dat fusies tussen banken en verzekeraars mogelijk maakt. Het voorstel kan nog deze week in stemming komen. President Clinton heeft al aangekondigd dat hij de wet zal tekenen.

Met de nieuwe wet komt een eind aan twintig jaar touwtrekken over de strenge scheiding in de VS tussen banken, verzekeraars en effectenfirma's. Amerikaanse financials lobbyen al jaren tegen de Glass-Steagall Act van 1933, die het combineren van bank-, verzekerings- en beleggingsactiviteiten in één bedrijf verbiedt.

In de praktijk waren de regels overigens al versoepeld. Zo mochten banken al beperkt in verzekeringen en effecten doen. Maar de nieuwe wet heft alle beperkingen op en maakt het nu ook verzekeraars en effectenfirma's mogelijk een compleet palet financiële diensten aan te bieden.

De afschaffing van de Glass-Steagall-wet zet de deur open voor het ontstaan van grote financiële 'supermarkten' waar de Amerikaanse consument voor al zijn geldzaken terecht kan - iets waar Nederlandse consumenten allang aan gewend zijn. Volgens voorstanders zal wetswijziging leiden tot nieuwe producten en lagere prijzen, hoewel consumentenorganisaties vrezen dat de prijzen juist zullen stijgen.

Om straks een compleet dienstenpakket te kunnen aanbieden zullen banken en verzekeraars naar verwachting massaal op overnamepad gaan. Beleggers rekenen daar ook al op: de aandelenkoersen van verzekeraars en banken stegen vrijdag direct met meer dan 10 procent.

Bankgigant Citicorp en verzekeraar Travelers Group preludeerden vorig jaar al op een wetswijzing toen zij fuseerden tot Citigroup, nu het grootste financiële concern van de VS. Die fusie kon doorgaan doordat Citigroup zich aanmeldde als bankholding. Onduidelijk was tot nu toe of de centrale bankCitigroup zou dwingen activiteiten af te stoten.

Het huidige akkoord was tot het laatst onzeker. Eén struikelblok was het heikele punt van consumer privacy. Het wetsontwerp voorziet in een clausule waarmee consumenten kunnen verhinderen dat hun persoonlijke financiële gegevens aan derden worden verkocht. Maar volgens consumentenorganisaties zijn de regels niet waterdicht. Zo mogen klantgegevens binnen een bedrijf wel worden uitgewisseld.

Volgens analist D. van der Zande van Effectenbank Stroeve biedt de nieuwe wet ook grote mogelijkheden voor Nederlandse bankverzekeraars die actief zijn in de VS. 'Want ook zij mogen straks hun hele productenpakket aanbieden.' Toen de NMB Postbank Groep met Nationale Nederlanden samenging in ING Groep, moesten vanwege de Glass-Steagall-wet de Amerikaanse bankfilialen van NMB nog worden afgestoten.

ING Groep volgt de ontwikkeling nu met interesse. 'De regering-Clinton heeft al eerder voorstellen gedaan. We moeten nog zien welke consequenties dit heeft', zegt een woordvoerster. 'Maar onze eerste prioriteit blijft de overname van een levensverzekeraar.' ING bezit enkele verzekeraars in de VS, waaronder het in 1997 overgenomen Equitable of Iowa, en is met ING Barings actief als zakenbank.

Ook Fortis kijkt de kat uit de boom. 'We houden ons kruit nog even droog', meldt een woordvoerder. Fortis is in de VS nog niet als bank actief. De verzekeringsactiviteiten zijn dit jaar verdubbeld door de overname van American Bankers Insurance Group.

ABN Amro - anders dan ING en Fortis geen bankverzekeraar - is de grootste buitenlandse bank in de VS, met een sterke positie in het Midden-Westen waar dochters als Standard Federal als intermediair verzekeringen verkopen. Heeft ABN Amro belangstelling voor een Amerikaanse verzekeraar? Een woordvoerder wil alleen kwijt dat ABN Amro op nieuwe mogelijkheden 'passende antwoorden' zal formuleren.

Valt met de nieuwe wet niet ook een belangrijk obstakel weg voor pakweg een fusie met Aegon, sinds de overname van TransAmerica een grote verzekeraar in de VS? 'Ach, dat Aegon-gerucht zingt al jaren rond. Theoretisch zijn bepaalde beperkingen weggenomen. Maar ik wil niet de indruk wekken dat wij nu meteen bij Aegon op de stoep staan. Als we dat hadden gewild, hadden we dat ook onder de huidige wet al kunnen doen - zie Citigroup.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden