VS kijken reikhalzend uit naar terugkeer echte Cubaan

Wat? Sigaren
Waarvandaan? Cuba

Peter de Waard
Een sigarenmaker rolt een sigaar in een fabriek in Havana, Cuba. Beeld afp
Een sigarenmaker rolt een sigaar in een fabriek in Havana, Cuba.Beeld afp

Amerikanen kunnen weer een echte Cubaan in de brand steken. Dat moet een tijd geleden zijn.

Zeg dat wel. Als Amerikanen iets uit Cuba hebben gemist, zijn het wel de sigaren. Jaarlijks worden in de VS veertien miljard sigaren opgestoken. Tom Cruise, Jack Nicholson en in het verleden Mark Twain en Groucho Marx stonden bekend als sigarenliefhebbers. President John Kennedy importeerde nog snel twaalfhonderd sigaren uit Cuba voordat hij in 1962 het handelsembargo afkondigde. Daarna waren Cubaanse sigaren alleen nog illegaal verkrijgbaar. Jaarlijks worden er op de zwarte markt in de VS twintig miljoen verkocht.

Dat zal nu veranderen. De Amerikanen gaan massaal weer Habanos roken.

Zo snel gaat dat niet. Obama en Castro herstellen de diplomatieke betrekkingen, maar het handelsembargo blijft nog van kracht. Dat kan alleen het Congres opheffen. Wel wordt het voor Amerikanen mogelijk gemaakt om rechtstreeks naar Cuba te reizen. Maar ze mogen niet meer dan voor 400 dollar (326 euro) aan Cubaanse goederen mee naar huis nemen en maximaal voor 100 dollar alcoholica en tabak. Daar doe je niet veel mee.

Wat kost een Cubaanse sigaar?

Dat begint bij 10 dollar. Per stuk. Alle echte Cubaanse sigaren worden door het staatsbedrijf Habanos onder strikte voorwaarden gemaakt. Over de hele wereld zijn speciale Habanos-importeurs benoemd, die een groot gedeelte van deze sigaren toegewezen krijgen. Een kleiner gedeelte is voor de Cubanen zelf. Enkele beroemde merken van Habanos zijn Romeo y Julieta, Hoyo de Monterrey, San Cristóbal de la Habana en Bolívar, waarvan de duurste handgemaakte exemplaren 200 dollar per stuk kunnen kosten. Vaak zijn die erg moeilijk verkrijgbaar. Vorig jaar steeg de omzet van Habanos met 8 procent tot 450 miljoen euro.

Wat maakt de Cubaanse sigaar zo speciaal?

In Nicaragua en de Dominicaanse republiek worden heel goede sigaren gemaakt. Maar de Cubaanse blijft de champagne of malt-whisky onder de sigaren. Dat zou te maken hebben met een unieke combinatie van zon, een ideale bodem voor tabak en de handvaardigheid van Cubanen om daar een mooi product van te maken. Cubaanse sigaren zijn voller van smaak en ook zwaarder. Helaas zijn er veel vervalsingen op de markt (die met name aan toeristen worden aangeboden) die herkenbaar zijn aan het feit dat onder aan de kist een inktstempel in plaats van een brandstempel van Habanos is te vinden. Kenners herkennen de echte Habanos aan de kleur, het vuureinde en het mondeinde.

undefined

Een sigarenfabriek in Cuba. Beeld epa
Een sigarenfabriek in Cuba.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden