NIEUWSWapenindustrie

VS en China aan kop in wapenindustrie

De wapenindustrie had in 2019 een uitstekend jaar. De omzet van de 25 grootste bedrijven steeg naar 298 miljard euro, een toename van 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri).

Marc van den Eerenbeemt
Een militaire parade op het Tiananmenplein in Peking, 2019. Beeld AFP
Een militaire parade op het Tiananmenplein in Peking, 2019.Beeld AFP

De vijf grootste wapenfabrikanten zijn nog altijd Amerikaanse bedrijven. Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon and General Dynamics waren samen goed voor een omzet van 137 miljard euro. Tel je daarbij de omzet op van andere Amerikaanse bedrijven in de top-25, dan zijn de Verenigde Staten goed voor 61 procent van de totale omzet in wapens en aanverwante dienstverlening.

China is de andere grootmacht in de ranglijst. Met AVIC, CETC en Norinco heeft het drie bedrijven bij de grootste tien. Hun omzet groeide volgens het onderzoek met bijna 5 procent, als gevolg van de moderniseringsslag van het zogenoemde Volksbevrijdingsleger van het land.

Voor het eerst hoort een bedrijf uit het Midden-Oosten tot de lijst van grootste leveranciers van militaire goederen en diensten. Het bedrijf Edge in de Verenigde Arabische Emiraten ontstond vorig jaar door een fusie van 25 bedrijven. Daarmee komt de onderneming op plek 22 van de lijst. De fusie laat volgens (het onafhankelijke en betrouwbaar geachte ) Sipri zien dat de wapenindustrie in het hele Midden-Oosten in opkomst is, door ‘een sterke lokale vraag en de behoefte om minder afhankelijk te zijn van buitenlandse leveranciers’.

In de top-25 van Sipri staan geen Nederlandse bedrijven. Dat geldt ook voor de in voorgaande jaren gepubliceerde top-100 die door het Zweedse instituut werd gepubliceerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden