VS dreigen Europa met handelssancties

De EU maakt misbruik van mazen in de regels voor de wereldhandel om de export van gesubsidieerde kaas te vergroten, vooral naar landen waar de VS ook kaas verkopen....

Reuter, AFP

WASHINGTON

Bashefsky verwees woensdag naar de jaarlijkse lijst van handelspartners die in de ogen van Washington nog altijd handelsbelemmeringen hanteren. Er volgt eerst nog overleg met de EU, maar komt daar niets uit dan schakelen de Amerikanen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in.

De lijst wordt opgesteld onder de zogenoemde wet Super 301. Die wet stelt de VS in staat om eventueel sancties te ondernemen als overleg over de handelsbelemmeringen geen resultaat oplevert. Bij de presentatie van de lijst stonden de EU, China en Japan bovenaan.

Zuid-Korea stond ook hoog op de lijst en heeft intussen maar weinig vorderingen geboekt. Vooral de import van auto's is volgens Washington nog altijd niet zoals die zou moeten zijn. De VS en Zuid-Korea sloten in 1995 een overeenkomst waarbij Seoul toezegde zijn markt voor auto's uit het buitenland open te zetten. Washington heeft sindsdien geen enkele verbetering kunnen constateren. De Zuid-Koreaanse markt is goed voor 1,6 miljoen auto's per jaar, maar vorig jaar was nog geen 1 procent daarvan van buitenlandse makelij.

Tokio krijgt ook een veeg uit de pan wat zijn automarkt betreft, maar ook op andere punten is de Japanse markt nog altijd niet open genoeg. Ook de bepalingen voor de invoer van fruit belemmeren de vrije handel. Volgens Barshefsky is het probleem niet zo groot als dat met Zuid-Korea, maar toch staat Japan hoog op de lijst, evenals China. Dat betekent dat op korte termijn handelsbesprekingen zullen volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden