VS: Alice in Euroland

De Amerikanen voeren al enige tijd een levendig debat over de euro. Er zijn drie kampen ontstaan: twee positieve en één van zwartkijkers....

Jeffrey Garten, voormalig minister van Handel, gaat een stap verder. Volgens hem wordt Europa een economische en monetaire supermacht. De nieuwe munt dwingt het continent eindelijk tot een inhaalslag. Die zal eerst gepaard gaan met bedrijfssaneringen, ontslagen en oplopende werkloosheid, maar uitmonden in groei.

Anders dan Clinton en de zijnen voorspelt Fred Bergsten, directeur van het Instituut voor Internationale Economie, juist een snelle opmars van de euro ten koste van de dollar, tot zo'n 40 procent van de valutahandel. Dat heeft gevolgen voor Amerikaanse bedrijven, euro-dollar-yen-wisselkoersen en de machtsverhoudingen in de Groep van Zeven, IMF en Wereldhandelsorganisatie. De VS moet nieuwe vormen ontwikkelen voor samenwerking met de Europese Unie.

Tenslotte zijn er de sceptici, die de euro beschouwen als een historische blunder. Newt Gingrich behoort daartoe, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en de conservatieve columnist William Safire, die het experiment neersabelde onder de kop Alice in Euroland.

Ook zij voorzien grote economische schokken, maar denken dat Europa daaronder zal bezwijken. De opmars van extreem-rechts in Duitsland en Frankrijk beschouwen zij als onheilspellende signalen. Amerikaanse conservatieven menen dat Europa verkeerde prioriteiten stelt. Het continent had eerst de werkloosheid, torenhoge belastingen en geringe economische groei moeten aanpakken, en pas daarna een nieuwe munt moeten invoeren.

Luister goed in Washington, en ook achter de afstandelijke maar welwillende opstelling van het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken klinkt bezorgdheid door. Of Euroland wordt een groot succes, of het wordt een ramp met onvoorspelbare gevolgen - chaos dus. En wat chaos in Europa voor Amerika betekent, is in deze eeuw al ruimschoots aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden