'Vrouwen zijn negatiever over economie'

Vrouwen hebben de laatste tijd beduidend minder vertrouwen in de economie dan mannen. Met name over de werkloosheid zijn de beduidend somberder dan mannen.

Twee vrouwen met oranje kleding tonen een replica van het koffertje van de Miljoenennota op Prinsjesdag 2014. Beeld anp
Twee vrouwen met oranje kleding tonen een replica van het koffertje van de Miljoenennota op Prinsjesdag 2014.Beeld anp

Dat blijkt uit een analyse van het economisch bureau van ING op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna twee op de drie vrouwen (64 procent) denken dat de werkloosheid de komende 12 maanden zal stijgen. Onder mannen is die groep kleiner, namelijk 55 procent.

In 2012 hadden vrouwen nog vrijwel net zo weinig vertrouwen in de economie als mannen. Gedurende 2013 steeg het consumentenvertrouwen onder beide seksen. Het vertrouwen bij vrouwen bleef wel al iets achter bij dat van mannen. Dit jaar is het vertrouwen onder mannen verder opgelopen, maar steeg het bij vrouwen nauwelijks.

Dat beide seksen andere verwachtingen hebben, is niet helemaal zonder reden, stellen de economen van ING. Onder jonge vrouwen is de werkloosheid momenteel ook zo'n 5 procentpunt hoger dan onder jonge mannen.

In sectoren waar veel vrouwen werken, bijvoorbeeld de kinderopvang en de ouderenzorg, verdwenen de laatste tijd veel banen. Mannen werken vaker in sectoren die profiteren van het economische herstel, zoals de industrie en de transportsector.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden