Vrouwen maken makkelijker carrière onder een topvrouw

Vrouwen maken gemakkelijker carrière onder een topvrouw dan onder een topman. Hun kansen op een leidinggevende rol nemen verhoudingsgewijs toe zodra de baas een vrouw is. Dat blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van Intermediair Magazine.

Winnaar van de Topvrouw van het Jaar 2014 verkiezing Nienke Meijer opent de beurs in Amsterdam in juli vorig jaar.Beeld anp

Bij zes grote bedrijven met een vrouw aan het roer blijken er gemiddeld meer vrouwen te werken in hogere functies dan bij vergelijkbare bedrijven met mannen in de top.

Zo halen PostNL, onder leiding van Herna Verhagen, pensioenbelegger PGGM van Else Bos en uitgeverij Wolters Kluwer met Nancy McKinstry beduidend hogere scores dan andere bedrijven; met 33 procent aan vrouwelijke directeuren zitten ze boven het landelijk streefcijfer van 30 procent. Ongeveer hetzelfde beeld tekent zich af bij AFM, ArboNed en de Universiteit van Amsterdam, ook allemaal onder leiding van een vrouw.

Geen diversiteitsbeleid
Bij Arboned bedraagt het percentage vrouwelijke lijnmanagers zelfs 71,5 procent. Aangezien het bedrijf geen diversiteitsbeleid hanteert en geen speciale maatregelen heeft om vrouwen beter te laten doorstromen is dat opmerkelijk. 'Vrouwen voelen zich hier thuis', aldus Arboned-topvrouw Mirjam Sijmons. 'Beleid ontwikkel je pas als het niet goed gaat.'

Herna Verhagen van PostNL zegt dat ze zorgt dat 'voldoende vrouwen in de piramide terechtkomen, uit alle leeftijdscategoriën'. Voor vrouwen die van zwangerschapsverlof terugkomen is volgens Verhagen extra aandacht. 'Ze mogen op dezelfde baan terugkeren en maken nog net zoveel kans op uitdagende klussen.'

Positieve publiciteit
Een mogelijke verklaring is dat vrouwelijke CEO's de doorstroming van vrouwen zien als een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering, terwijl hun mannelijke evenknieën het vooral beschouwen als kans op positieve publiciteit. Ook schuiven topvrouwen het vrouwenvraagstuk niet terzijde in tijden van grote drukte.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden