Vrouwen blijken net zo ambitieus als mannen

Vrouwen hebben wel degelijk ambitie. Net zo veel als mannen. Dat is de uitkomst van het eerste wetenschappelijk onderzoek naar de ambitie van vrouwen.

Van onze redacteur Carlijne Vos

De Taskforce onder voorzitterschap van Pia Dijkstra kan opgelucht ademhalen. Vaak wordt immers verondersteld dat Nederlandse vrouwen niet ambitieus genoeg zijn. Vandaar dat ze collectief in deeltijdbaantjes werken en nooit de top halen. Het onderzoek helpt deze misvatting eens en voor altijd uit de wereld, zo constateren de onderzoekers tevreden.

Mannen en vrouwen blijken evenveel waarde te hechten aan persoonlijke als professionele ontwikkeling. Wel richten vrouwen zich meer op horizontale groei en inhoud, terwijl mannen meer gefocust zijn op verticale groei en profilering; leiderschap dus. Dat vrouwen vaker in deeltijd werken, wil niet zeggen dat ze minder ambitie hebben. Er is geen aantoonbare relatie gevonden. Wel stellen vrouwen hun ambities vaker bij als de privésituatie daarom vraagt. Op het thuisfront – waarvoor in de Nederlandse cultuur nog steeds vrouwen hoofdverantwoordelijk zijn – zijn vrouwen namelijk even ambitieus. Dat wringt.

Opvallende schakel in dit verhaal vormen de partners en de werkgevers. Uit een behoefteonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat donderdag eveneens werd gepresenteerd, blijkt dat best veel vrouwen – ietsepietsje – meer zouden willen werken, maar hierin niet worden gestimuleerd. Slechts een op de tien werkgevers doet moeite om kleinere deeltijdbanen te vergroten in plaats van nieuwe deeltijdbanen te creëren. Werkgevers verzuimen bovendien hun vrouwelijke medewerkers te vragen naar hun ambities.

Van hun mannen moeten werkende vrouwen het al helemaal niet hebben. Tweederde van de mannen is dik tevreden met een voltijdbaan. Het anderhalfverdienersmodel waarbij hij een voltijdbaan heeft en zij een halve baan blijft superfavoriet.

Zakenvrouw (Colourbox) Beeld
Zakenvrouw (Colourbox)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden