Vrouw zwaar verbrand bij Britse brandstofpaniek

De paniekaankopen van brandstof hebben in het Verenigd Koninkrijk tot een persoonlijk drama geleid. Een vrouw in het Britse North Yorkshire liep zware brandwonden op toen ze in haar keuken benzine probeerde over te gieten. Critici houden de regering, die ongelukkig communiceerde bij de dreiging van een naderende staking in de brandstofsector, mede verantwoordelijk voor het drama. De houding van de politiek zou paniek en hamstergedrag in de hand hebben gewerkt.

Redactie
Schaarste bij de benzinestations in het Verenigd Koninkrijk. Beeld getty
Schaarste bij de benzinestations in het Verenigd Koninkrijk.Beeld getty

In het Britse North Yorkshire moest de brandweer uitrukken voor een keukenbrand. De bewoonster was bij het overgieten van benzine - naar verluidt om haar dochter brandstof voor haar wagen te bezorgen - onvoorzichtig te werk gegaan, waarop de brandstof was ontvlamd.

De kledij van de vrouw vatte daarbij vlam en het slachtoffer moest met zware brandwonden naar een plaatselijk ziekenhuis worden gebracht. 'We kunnen niet genoeg benadrukken dat mensen voorzichtig moeten zijn als ze brandstof opslaan', waarschuwde de lokale brandweer. 'Wees je op elk moment bewust van de gevaren.'

Keukenbrand wordt politiek vuurtje
Het ongeluk mag dan een tragische bijzaak zijn en de waarschuwing van de brandweer een open deur, maar door de recente politieke ontwikkelingen over het Kanaal krijgen ze ook nationaal belang. Door stakingsdreiging - brandstofvervoerders dreigen ermee het werk neer te leggen - wordt nationaal voor brandstoftekort gevreesd. Door de aanbeveling van de regering om tijdig te tanken, een volgens critici nodeloos paniekerige oproep, staan er aan talloze pompstations lange rijen wachtenden en moeten sommige leveranciers de brandstof per persoon rantsoeneren.

'Hou een voorraadje in huis'
Bovendien had de conservatieve minister Francis Maude opgeroepen dat mensen een voorraadje brandstof thuis zouden aanleggen. 'Een beetje extra benzine in een jerrycan thuis lijkt me een verstandige maatregel', verklaarde hij eergisteren nog. Een uitspraak die in het licht van de recente brand wel heel ongelukkig klinkt.

De rivaliserende Labour-partij laat officieel verstaan dat ze het incident niet zal aangrijpen om politiek garen te spinnen ('Dat zou ongepast zijn met een brandslachtoffer in het ziekenhuis') maar Labour-parlementslid Karl Turner kon toch niet aan de verleiding weerstaan om via Twitter al op minister Maude's ontslag aan te dringen. Minister van Transport toonde zich op 'Newsnight' op de BBC ook al kritisch over de uitlatingen van zijn collega. 'Hij had niet goed begrepen dat er wel 20 liter in een jerrycan past', vertelde hij daar.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden