Vrouw van 150 miljard nu baas over 205 miljard

Angelien Kemna is benoemd tot hoofd beleggingen bij APG, ’s lands grootste pensioenbelegger. Daarmee is Kemna de eerste vrouw in het APG-bestuur.

Frank van Alphen

De hoogleraar corporate governance volgt Roderick Munsters op, die bestuursvoorzitter is geworden bij vermogensbeheerder Robeco. Bij APG, dat de pensioengelden voor de overheid, het onderwijs en de bouw beheert, krijgt Kemna zeggenschap over 205 miljard euro.

De naam van econometrist Kemna (51) viel de afgelopen tijd geregeld, toen de overheid op zoek was naar commissarissen voor bedrijven die staatssteun hebben ontvangen. Kemna heeft immers een indrukwekkende carrière in de financiële wereld gemaakt.

Na haar studie econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam werkte ze bij Iris, het onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco. In 2001 stapte ze over naar de vermogensbeheerder van ING. Ze klom op tot baas van ING Investment Management, waar ze zo’n 150 miljard euro onder beheer had.

In 2007 nam ze onverwacht ontslag. Velen verwachtten dat ze zou doorstoten naar de top van de bank-verzekeraar.

Kemna (gehuwd, twee kinderen) wilde een betere balans tussen werk en privé. ‘Mijn man en ik willen iets terugdoen voor de maatschappij, maar wel op ons vakgebied’, zei Kemna tegen het weekblad Intermediair.

Kemna werd hoogleraar ondernemingsbestuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit blijft ze doen naast haar baan bij APG. Haar overstap naar de Erasmus Universiteit was volgens haar ingegeven om de discussie over het beloningsbeleid en de uitverkoop van Nederland te voorzien van een betere onderbouwing. Deze onderwerpen zal ze ook bij APG tegenkomen.

Kemna was verder nog enige tijd als adviseur betrokken bij Econcern, het duurzame energiebedrijf dat onlangs failliet ging.

In haar nieuwe functie zal Kemna meer in de schijnwerpers komen te staan dan bij haar vorige banen. Ze zal het beleggingsbeleid van een van ’s werelds grootste pensioenbeleggers moeten verdedigen.

Toen de dekkingsgraad (de verhouding tussen het vermogen en alle toekomstige verplichtingen) van pensioenfondsen begin dit jaar scherp daalde, kregen pensioenfondsen het zwaar te verduren. Kritische deelnemers verweten de beleggers te veel risico’s te nemen met hun geld. Kemna begint 1 november.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden