Vrijwel alle werknemers krijgen dit jaar kleine loonsverhoging

Vrijwel alle werknemers krijgen in 2017 een mini-loonsverhoging. De nettolonen van de meeste Nederlanders stijgen dit jaar met tussen de drie en de tien euro in de maand.

Mensen op of net boven het minimumloon (1551 euro bruto) houden ruim 15 euro netto extra in de maand over, terwijl van een brutosalaris van 1750 euro onder de streep 11 euro per maand meer overschiet.Beeld ANP

Dit blijkt uit cijfers van salarisverwerker ADP, die elk jaar op basis van de loonstrookjes van 1,4 miljoen werknemers een soort financiële röntgenscan maakt van werkend Nederland. Mensen op of net boven het minimumloon gaan er het meeste op vooruit in 2017: mensen met een minimumloon (1551 euro bruto) houden ruim 15 euro netto extra in de maand over, terwijl van een brutosalaris van 1750 euro onder de streep 11 euro per maand meer overschiet. Jan Modaal (2855 euro bruto) komt er relatief bekaaid vanaf met een netto loonstijging van slechts 3,08 euro, dubbel modaal krijgt er bijna een tientje per maand bij.

Addertje

Er zit wel een addertje onder het gras: de ziektekostenpremies. Die zijn in 2017 gemiddeld 9 euro hoger dan vorig jaar, wat de netto-loonsverhogingen van veel werknemers teniet doet.

Een deel van de Nederlanders ziet dit ook meteen op hun salarisstrookje: bij wie de ziektekostenverzekering direct van het loon wordt ingehouden, daalt het nettosalaris in veel gevallen. De rest van de werknemers krijgt aan het eind van de maand weliswaar een hoger loon bijgeschreven op de bankrekening, maar dit voordeel verdampt als de zorgverzekeraar enkele dagen later de gestegen premies int.

Wie zorgtoeslag ontvangt, heeft hier echter geen last van: de zorgtoeslag stijgt in 2017 ongeveer even hard als de zorgpremies, grofweg met 9 à 10 euro in de maand. Alleen ontvangt niet iedereen zorgtoeslag: de grens ligt bij 27.857 euro voor alleenverdieners en 35116 euro voor tweeverdieners.

Onder de tool: de winnaars en verliezers.

Winnaars

Minimumloners
Mensen op of net boven het minimumloon gaan er qua nettosalaris het meeste op vooruit in 2017. Minimumloners - oftewel een op de twintig van alle Nederlandse werknemers - houden ruim 15 euro netto extra in de maand over. Dat is vooral te danken aan de stijging van het bruto minimumloon: dat stijgt in 2017 voor 23-plussers van 1537 naar 1551 euro in de maand. In sommige sectoren, zoals de bouw, houden minimumloners netto nog iets meer over dan 15 euro. De zorgtoeslag van minimumloners stijgt in 2017 wel iets minder hard dan bij andere inkomensgroepen: met 5 euro in de maand.

Tweeverdieners met kinderen
De grote winnaars in 2017 zijn tweeverdieners met kinderen. De kinderopvangtoeslag stijgt dit jaar fors, en ook qua kinderbijslag en kindgebonden budget kunnen ouders meer geld tegemoet zien. Nu stijgen de tarieven in de kinderopvang ook wel iets - van 6,89 euro per uur naar 7,18 euro in 2017 - maar daar weegt de verhoging van de kinderopvangtoeslag ruimschoots tegenop. Tweeverdieners waarvan de kostwinner bijvoorbeeld modaal verdient en de ander 1500 euro in de maand, kunnen zo op jaarbasis tot wel 311 euro extra bijschrijven. Als ze dan ook nog een huis bezitten, gaan ze er door gewijzigde belastingtarieven nog eens 22 euro op vooruit dankzij extra hypotheekrenteaftrek.

Werknemers in de bouw en techniek
Slechter dan bouwvakkers had bijna niemand het tijdens de crisisjaren, maar nu zit het de beroepsgroep eindelijk weer een beetje mee. Dakdekkers, betonstaalvlechters en andere bouwvakkers krijgen er, als ze het minimumloon verdienen, netto 18 euro per vier weken bij - bouwvakkers krijgen hun salaris veelal per vier weken uitbetaald. De Jan Modalen gaan er 4 euro op vooruit, de dubbel modalen het dubbele. In de sector metaal en techniek hetzelfde beeld: mede doordat techneuten en metaalbewerkers lagere pensioenpremies betalen, stijgt hun nettoloon. Minimumloners profiteren met 13 euro het meest, maar ook werknemers met dubbel modaal mogen 6 euro extra per maand bijschrijven.

Verliezers

Eenverdieners
De 'aanrechtsubsidie' verdwijnt, en dat voelen eenverdieners in de portemonnee. De aanrechtsubsidie, zo heet in de volksmond de algemene heffingskorting, een bedrag dat de niet-werkende partner elk jaar terugkrijgt van de belasting. Critici vinden dat de heffingskorting vrouwen prikkelt om niet te werken - vandaar aanrechtsubsidie - en daarom bouwt het kabinet de korting af. Wie in 1962 of eerder is geboren krijgt maximaal 2254 euro per jaar, wie in 1963 of later is geboren moet genoegen nemen met maximaal 902 euro. Eenverdieners met een modaal salaris boeten daardoor 78 euro per jaar in als ze kinderen hebben, of 85 euro zonder kinderen.

Bovenmodaal verdienende ambtenaren
'Een flauw zonnetje met hier en daar een plaatselijke bui - die plaatselijke bui, dat zijn de ambtenaren', schertste Dik van Leeuwerden van salarisstrookjesverwerker ADP donderdag. Een deel van de ambtenaren kan dit jaar inderdaad beter een stevige paraplu opzetten, want de nettolonen van overheidspersoneel springen er in 2017 relatief slecht uit. Dat komt doordat de pensioenpremies voor politici, brandweerlieden, leraren en andere ambtenaren gestegen zijn, waardoor er minder van hun nettoloon overblijft. Ambtenaren die meer dan modaal verdienen (2855 euro bruto) gaan er netto op achteruit: de dubbel modalen (5710 euro) bijvoorbeeld 13 euro per maand.

Gepensioneerden met een hoog aanvullend pensioen
Gepensioneerden horen in 2017 eigenlijk niet in de categorie 'winnaars' of 'verliezers', eerder in een schemergebied. Wie een aanvullend pensioen heeft onder de 2450 euro in de maand gaat er in 2017 op vooruit, maar meer dan een ijsje is er niet van te kopen, met verhogingen van maximaal 1,78 euro per maand. En daarboven leveren gepensioneerden een klein beetje in, tot wel 67 eurocent per maand voor een aanvullend pensioen van 2750 euro. De AOW-uitkering gaat dan weer omhoog, met 6,26 euro netto per persoon voor gehuwden en 9,30 euro voor ongehuwden. Bovendien stijgt de ouderenkorting: met 215 euro naar 1292 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden