Vrijspraak Boonstra van handel met voorkennis

De Amsterdamse rechtbank heeft Cor Boonstra vrijdag vrijgesproken van aandelenhandel met voorkennis. Er is volgens de rechter geen wettig bewijs dat de oud-topman van Philips bij de aankoop van aandelen Endemol met voorkennis heeft gehandeld....

Van onze verslaggevers

Boonstra is 'zeer content' met de vrijspraak in de Endemol-zaak, stelt zijn advocaat Joost Italianer. De raadsman roept het Openbaar Ministerie (OM) op 'een punt te zetten achter de actie beschadiging Boonstra. Er is geen bewijs en dat zal er in hoger beroep ook niet komen.'

Justitie weet nog niet of het in hoger beroep zal gaan. Het OM liet weten wel tevreden te zijn dat de rechter de 'redenering van de officier van justitie heeft gevolgd'. Ondanks de vrijspraak noemde de rechter de vervolging rechtmatig. Ook stemde de rechtbank expliciet in met het gebruik van indirect bewijs in dit soort zaken.

Rechtbankpresident Maarten Mastboom somde enkele aspecten op die de transacties in Endemol in zijn ogen 'opmerkelijk' maakte. Hij vond de timing van de aankoop opvallend. Boonstra kocht de aandelen Endemol negen dagen voor de overname door Telefónica en verkocht ze direct daarna. De rechter vond het ook bijzonder dat Boonstra zelf actief handelde en daarbij aan zijn bankier om 'discretie' vroeg.

De rechter meende daarentegen dat de aankoop van aandelen Endemol paste in zijn normale beleggingsgedrag, evenals het gebruik van huisbank KBC in België. Het verzwijgen van de informatie aan zijn naaste omgeving kon de rechter ook billijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden