Vrijhandelsverdrag TTIP kan economie extra zetje geven

Het vrijhandelsverdrag van de Verenigde Staten en de Europese Unie (TTIP) kan een positief effect hebben op de Nederlandse economie. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in een dinsdag gepubliceerd literatuuronderzoek.

Redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

Als het omstreden verdrag er komt, dan kan het leiden tot een extra economische groei in Nederland van 0,2 tot 2 procent. Een van de andere positieve gevolgen van TTIP, het Transatlantic Trade and Investment Partnership, is dat de handelskosten dan 3 tot 15 procent lagere uitvallen, zo blijkt volgens het CPB uit meerdere onderzoeken naar de mogelijke gevolgen van het verdrag.

Een deel van het voorlopige onderhandelingsresultaat tussen de VS en de EU belandde vorige week op straat nadat Greenpeace stukken doorgespeeld had gekregen. Critici van het verdrag, waaronder de milieuorganisatie, zagen daarin de bevestiging van hun vrees dat onder andere het milieu, de voedselveiligheid en het klimaat op het spel worden gezet ten behoeve van mogelijk economisch gewin.

Overigens is het nog de vraag of het akkoord er komt. De onderhandelingen lopen al sinds 2013 en de tijd begint te dringen. De beide verwachte Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hilary Clinton hebben zich kritisch geuit over TTIP. De Amerikanen kiezen in november een nieuwe president.

Voedselveiligheid

Uit de gelekte stukken bleek vorige week dat de geheime onderhandelingen stroef verlopen. De Verenigde Staten en Europa liggen nog ver uit elkaar op onder meer de terreinen van chemie, productveiligheid en autotechnologie. Frankrijk heeft ondertussen laten weten niet te kunnen instemmen met de stukken die nu op tafel liggen. Frankrijk hecht aan de bescherming van zijn landbouwproducten, zoals de appellation d'origine contrôlée voor wijnen. Wat de Fransen betreft, zijn producten verbonden met het gebied waar ze worden gemaakt. Maar daar denken de Amerikanen anders over. Zij vinden het maken van bijvoorbeeld kaas of wijn een procedé dat niet aan een bepaalde regio is gebonden en dus ook elders kan worden uitgevoerd.

Een van de gevoeligste onderdelen uit het verdrag gaat over de voedselveiligheid. De VS willen dat er alleen een handelsverbod geldt voor producten waarvan is bewezen dat ze onveilig zijn. Europa wil juist dat bedrijven eerst moeten bewijzen dat hun producten veilig zijn. Bij de geringste twijfel moet er als het aan Europa ligt al een verbod worden ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden