Vrije val voor Griekse banken

Alle Griekse banken die op de beurs van Athene zijn genoteerd, zijn te koop voor bij elkaar 4,7 miljard euro. Maar een dagje wachten met een bod op alles kan lonend zijn: de koersen van de bankaandelen dalen nog elke dag tegen de 30 procent.

Bekladde deur van een Griekse bank in Athene. Beeld AP
Bekladde deur van een Griekse bank in Athene.Beeld AP

Dat tempo houden de banken nu al drie dagen vol, sinds de beurs van Athene maandag weer openging. Twee banken, Piraeus Bank en Alpha Bank, boekten elk van de drie handelsdagen een verlies van de volle 30 procent. Van Alpha Bank werden gisteren 8 miljoen aandelen te koop aangeboden, van Piraeus Bank 2,6 miljoen. Maar er was niemand die ook maar één aandeel wilde hebben. Daarop dook de koers weer 30 procent, het maximum op de Griekse beurs, waarop de handel in die aandelen werd gestopt. De andere banken leden koersverliezen van net iets minder dan 30 procent.

Na drie dagen 'handel' (voor zover er door de marktmaatregel bij 30 procent verlies kon worden gehandeld) zijn banken als Piraeus Bank en Alpha Bank al tweederde van hun waarde kwijt. De andere banken verloren iets minder, maar in totaal zijn de vijf genoteerde banken in drie dagen tijds ruim 60 procent van hun toch al geringe waarde kwijtgeraakt.

Een van de verliezers is de Griekse staat. Die is via het reddingsfonds voor banken HFSF meerderheidsaandeelhouder in drie van de vier grote banken. Hoewel: eigenlijk is het een verliespost voor Europa. Het fonds HFSF werd in 2011 opgezet met 50 miljard euro van het Europees stabiliteitsfonds EFSF.

Griekse crisis

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Griekse crisis nog eens terug.

Lege pinautomaten

De waardedaling van de banken is al veel langer gaande. In vergelijking met vijf jaar geleden is het aandeel van de duurste bank, National Bank of Greece nog maar éénhonderdste waard: nu kost het aandeel 48 cent, vijf jaar geleden 48 euro. En dan deed National Bank het nog goed. Concurrent Eurobank noteerde vijf jaar geleden 60 euro, nu nog 6 cent: eenduizendste.

Niet dat de waarde van National Bank en Eurobank tot éénhonderdste respectievelijk éénduizendste is geslonken. De beide banken hebben flink aandelen uitgegeven. National Bank vervijfvoudigde het aantal aandelen in vijf jaar. Maar de beurswaarde is in vergelijking met enkele jaren geleden enorm geslonken: in mei 2011 had National Bank of Greece een beurswaarde van 4,7 miljard (drie keer zo veel als nu), evenveel als gisteren alle banken bij elkaar.

Hoe ver de bankaandelen nog kunnen dalen, is niet te voorspellen. De Griekse banken bestaan nog bij de gratie van steun van de Europese Centrale Bank en van de Griekse regering die de banken nog beschermt tegen een ongeremde bankrun. Vooral die steun van de ECB, die de banken voorziet van liquiditeit zodat ze in ieder geval niet met lege pinautomaten zitten, is onzeker. Als de lopende onderhandelingen over Griekenlands financiële misère stranden, zullen er banken failliet gaan.

Wat die onderhandelingen voor de banken in petto heeft, moet nog blijken. Het lijkt zeker dat de banken opnieuw aandelen moeten uitgeven. Wie die dan wil kopen, is nog de vraag.

Rijen voor de Griekse banken. Beeld anp
Rijen voor de Griekse banken.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden