Vrije EU-markt goed voor 900 duizend banen

De vorming van een interne markt in Europa heeft 900 duizend banen opgeleverd en een extra inkomensgroei van bijna 1,5 procent....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Volgens Monti zou zonder opheffing van de binnengrenzen de inflatie jaarlijks 1 tot 1,5 procent hoger uitpakken. Verder concludeert hij dat de afzet van industriële goederen tussen lidstaten met 14 procent is gestegen. In de dienstensector kwam de groei uit op 7,6 procent.

Monti geeft toe dat de eenwording gepaard gaat met een overdaad aan regels. De opheffing van handelstechnische obstakels voor vrijmaking van bijvoorbeeld de energiemarkt is dringend nodig. Daartoe zijn in 1995 wel maatregelen overeengekomen, maar deze zijn nog steeds niet uitgevoerd. Vereenvoudiging van regels is eveneens noodzakelijk. De verbeteringen van de interne markt zijn onderwerp van de discussie tijdens de Europese top in Amsterdam, juni volgend jaar.

Europa profiteert te weinig van de opening van de wereldhandelsgrenzen. Waar de mondiale handelsmarkt sterk groeit, zetten de vijftien lidstaten van de Europese Unie naar verhouding steeds minder af in de rest van de wereld. Om die achterstand in te halen, moeten Europese bedrijven vooral meer investeren in Zuidoost-Azië.

Een internationale adviesgroep over concurrentievermogen, onder vice-voorzitterschap van oud-Unilever topman Floris Maljers, roept daarom op tot een grotere liberalisering van de markten voor telecommunicatie, financiële diensten en energie. Hun voortgangsrapport staat eveneens ter discussie tijdens de top van Europese regeringsleiders in Dublin, komende vrijdag en zaterdag.

Europa zette in 1983 nog 22,6 procent van de totale productie af buiten de toenmalige EEG. In 1993 was het aandeel van de rest van de wereld gezakt tot 18,6 procent . Daar staat tegenover dat de exporten naar de sterk groeiende economiën in Zuidoost-Azië tussen 1989 en 1995 met 153 procent stegen.

Europa dreigt zich daar echter teveel op blind te staren, meent de adviescommissie. 'Met name in de afgelopen jaren blijven de prestaties van Europa achter bij de mogelijkheden. Dit kan erop wijzen dat de Europese economie zich te traag in de wereldeconomie integreert.'

Bedreigend is volgens het rapport het verlies van de vooraanstaande Europese positie op het gebied van hoogwaardige technologie. Europa voert meer technologisch geavanceerde apparatuur in dan het uitvoert.

Dat laatste aspect kan ook weer positieve gevolgen met zich meedragen. 'Als die invoer productief wordt aangewend, kan dit echter ook wijzen op een versterking van de concurrentiepositie van Europa als geheel', aldus de adviseurs uit het bedrijfsleven.

Opmerkelijk is de conclusie over het salarisniveau. 'De opkomende economiën concurreren steeds minder met lage lonen. De integratie in mondiale handels- en investeringspatronen gaat vergezeld van een extreem snelle stijging van het loonpeil.'

Zo bedroeg het gemiddelde salaris van een Zuid-Koreaanse arbeider tien jaar geleden 9,5 procent van dat van zijn Amerikaanse collega. Inmiddels verdient een werknemer in de industrie in Zuid-Korea echter al 43 procent van het Amerikaanse gemiddelde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden