Vriendjespolitiek bij bouwgrond

Sjoerd S., de VVD-voorzitter in de Provinciale Staten van Utrecht die vorige week is opgestapt, heeft in 2005 verzuimd open kaart te spelen over zijn banden met projectontwikkelaar Kondor Wessels, een dochteronderneming van het bouwbedrijf VolkerWessels....

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en en Michiel de Hoog

S. werd vorige week aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen. De VVD in de Provinciale Staten van Utrecht en S. namen daarna de beslissing dat hij zou aftreden.

S. werd in 2005 door een onafhankelijke commissie van de gemeenteraad van Maarssen aan de tand gevoeld over vriendjespolitiek bij het gunnen van bouwopdrachten. Ook werden toen vraagtekens gezet bij een lening die S. had verkregen van projectontwikkelaar Westermeijer. Die lening kreeg S. nadat deze Westermeijer samen met Kondor Wessels een groot terrein zou hebben overgenomen. Westermeijer kocht het terrein uiteindelijk niet, Kondor Wessels bouwt er nu een dorp.

S. zei in 2005 tegen de onderzoekscommissie dat hij geen enkele band had met Kondor Wessels, buiten zijn politieke bemoeienis met een nieuwbouwproject in Maarssen. Uit kadastrale gegevens blijkt echter dat S. in 1999 en 2000 optrad als tussenpersoon bij een transactie tussen de gemeente Amersfoort en Kondor Wessels.

Hoogleraar Jos Teunissen van de Openbare Universiteit, die in 2005 deel uitmaakte van onderzoekscommissie, zegt dat S. deze transactie had moeten opbiechten. ‘Dit is wel degelijk een band.’ S. zelf is onbereikbaar voor commentaar.

Teunissen zegt dat de commissie de transactie in Amersfoort niet zelf heeft onderzocht, omdat dat buiten de onderzoeksopdracht lag. ‘Bovendien, we moesten ergens een grens stellen aan het onderzoek. Het zou eerst drie weken duren, maar het werden acht maanden.’

S. kocht in 1999 voor 3 miljoen gulden een stuk grond van Amersfoort. Op het perceel, pal aan de A1, moest een kantoor verrijzen voor autohandelaar Van Asselt en voor Mediamax, een bedrijf van vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg.

Anderhalf jaar later werd het stuk grond doorgeschoven van S. naar Kondor Wessels, dat het kantoorpand wilde bouwen en financieren. Beleggingsmaatschappij Van der Eijk, waarin Paarlberg belangen had, fungeerde hierbij als tussenstation.

De geldstromen bij de inmiddels failliete bedrijven Van der Eijk en autohandelaar Van Asselt worden door het Openbaar Ministerie onderzocht. Justitie wil weten waarom Paarlberg in totaal 15 miljoen euro in de bedrijven stak. Uit het onderzoek van het OM is naar voren gekomen dat veel criminelen hun auto’s regelden via Van Asselt.

Het kantoor in Amersfoort is nog steeds niet gebouwd. Wel zijn de tekeningen klaar en zijn de bouwvergunningen afgegeven. Kondor Wessels begint pas met het optrekken van het pand als meer dan de helft ervan is verhuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden