Vrees voor Amerikaanse recessie drukt stemming

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Europese aandelenmarkten sloeg woensdagmiddag om waardoor kleine winsten plaatsmaakten voor verliezen. Beleggers vrezen voor een naderende recessie in de Verenigde Staten. In New York zette deze angst de indices ook op verlies.

De bezorgheid werd gevoed door rapporten van de Amerikaanse overheid over de voorraden ruwe olie en benzine waarover het land beschikt. Beide daalden vorige week veel sterker dan verwacht en dat is slecht nieuws in de aanloop naar de zomer waarin met name het verbruik van benzine hoog is.

De Amerikaanse makelaarsvereniging National Association of Realtors deed er nog een schepje bovenop door de verwachte huizenverkoop en de gemiddelde huizenprijs voor dit jaar neerwaarts bij te stellen.

Verlies

De AEX-index van meest verhandelde fondsen sloot op 522,10 punten. Dat is een verlies van 2 punten, ofwel 0,4 procent. De MidKap-index van middelgrote bedrijven ging het beter af met een winstje van 0,03 procent op 743,22 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs leverden de beurzen 0,1 tot 0,3 procent in.

In Amsterdam ging de aandacht uit naar ABN Amro en Shell, die als enige hoofdfondsen op winst stonden. ABN Amro profiteerde van het gerucht dat de Britse bank Barclays 38 euro per aandeel zou willen bieden voor de Nederlandse bank. Shell kondigde een schikking met beleggers aan, waarmee het einde van de reservekwestie in zicht is gekomen. ABN Amro sloot 0,3 procent hoger, Shell won 0,7 procent.

Overnamegeruchten

Ook in Frankfurt en Londen speelden overnamegeruchten. Reisorganisatie TUI ging aan kop op de Duitse beurs na mediaberichten dat de investeerder Mayfair een bod op de onderneming overweegt. De Britse investeerder CVC liet weten niet langer geïnteresseerd te zijn in de overname van het supermarktbedrijf Sainsbury. TUI won 4,6 procent, Sainsbury leverde 2,3 procent in.

De vastgoedsector deed een stapje terug na de flinke opmars op dinsdag. Rodamco Europe, dat dinsdag voor een opleving van de sector zorgde na de bekendmaking van de overname door Unibail, was de sterkste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,6 procent. MidKapper Wereldhave moest 1,7 procent terug en op de lokale markt verloren de zusterbedrijven VastNed O/I en VastNed Retail respectievelijk 2,2 en 0,7 procent.

Heijmans

Beleggers reageerden verheugd op nieuws van bouwbedrijf Heijmans. Het aandeel steeg gedurende de dag met 5 procent nadat Heijmans de winstverwachting voor dit jaar verhoogde. De verkoop van een pand in Amsterdam zorgt voor een vrijval van voorzieningen, waardoor de winst dit jaar uitkomt op 95 miljoen euro. Eerder rekende de onderneming op een winst van 90 miljoen euro. Heijmans sloot 3,8 procent hoger.

De euro bleef stabiel ten opzichte van de dollar. De Europese munt was 1,3435 dollar waard, gelijk aan de wisselkoers bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden