Vrees minister bewaarheid: 2.100 melkveehouders deden mee aan kalverfraude

Meer dan 2.000 melkveehouders hebben zich in 2017 schuldig gemaakt aan zogenoemde kalverfraude. Dat meldt het ministerie van Landbouw vanmorgen in een brief aan de Tweede Kamer. Dat de kalverfraude in de melkveehouderij grootschalig is, lijdt daarmee geen twijfel meer.

Kalveren Beeld anp

Met de nieuwste onderzoeksresultaten wordt de vrees van minister Carola Schouten van Landbouw bewaarheid. In januari merkte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) al 7.700 boeren als verdachte aan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit constateerde bij een steekproef op 93 van de verdachte bedrijven vervolgens 45 gevallen van fraude. Het bleef echter gissen naar de totale omvang van de kalverzwendel. Nu is duidelijk dat het zeker 2.100 melkveehouders betreft. Dat aantal kan nog oplopen: RVO en NVWA hebben nog niet alle mogelijke fraudeurs kunnen controleren.

Uit het nadere onderzoek komen bovendien meer dan de eerder genoemde 7.700 melkveehouders als verdacht naar voren. De nieuwe verdachten zijn boeren die er op zich geen onwaarschijnlijke kalveradministratie op na houden, maar waarbij toch iets niet lijkt te kloppen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de melkproductie van een boer hoger is dan op basis van het aantal melkgevende runderen vermoed kan worden. Hoe groot deze groep van nieuwe verdachten is, kan het ministerie nog niet zeggen.

De bedrijven van de betrapte melkveehouders zijn inmiddels geblokkeerd. Dat betekent dat zij voorlopig geen rundvee mogen aan- en afvoeren. Niet alle boeren waarbij nu 'onregelmatigheden' zijn geconstateerd hebben overigens inspecteurs van de NVWA op bezoek gehad. Dat zou ondoenlijk zijn, zegt een woordvoerder van het ministerie. 'We kunnen ook fraude vaststellen door gegevens uit verschillende registratiesystemen naast elkaar te leggen.' Dat de 2.100 boeren schuldig zijn, zou buiten kijf staan.

Twee- en drielingen

Het ministerie kijkt of de sjoemelende melkveehouders kunnen worden gekort op hun subsidies. Ook worden fraudeurs mogelijk strafrechtelijk vervolgd. Boerenorganisatie LTO moet vandaag, samen met andere belangengroepen, bij minister Schouten op het matje komen voor de kalverfraude. In januari liet LTO al weten 'verbijsterd' te zijn door de reikwijdte van de fraude. 'De cultuur en het gedrag van onze leden moeten gewoon veranderen', sprak een woordvoerder toen. 'We staan er niet fraai op.'

De kalverfraude kwam aan het licht nadat uit het landelijke kalverregistratiesysteem bleek dat er in 2017 een ongekend hoog aantal twee- en drielingen was geboren. In een normale situatie krijgt slechts 3 tot 5 procent van de koeien een meerling. Vorig jaar was dat bij 5.700 bedrijven 5 tot 10 procent. Bij 2.000 bedrijven kreeg zelfs meer dan 10 procent van de koeien een meerling. Vaarzen, koeien die nog nooit gekalfd hebben en dus geen melk geven, tellen voor de helft mee in de fosfaatboekhouding. Door kalfjes van twee koeien aan één koe toe te schrijven, bleef de andere als vaars te boek staan.


Elke maand gesjoemel: na de mest- en bermfraude nu de kalverfraude

De kalverfraude
Op inventieve wijze hebben mogelijk duizenden melkveeboeren de fosfaatregels overtreden. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft via steekproeven bij 45 bedrijven fraude geconstateerd. Minister Schouten van Landbouw beraadt zich op sancties. 'De sector kan de eigen verantwoordelijkheid niet waarmaken.'

Boer Jos Pijs kan er met zijn kop niet bij
In 2017 werden bij melkveehouders onwaarschijnlijk veel meerlingen geboren. En één koe met twee kalfjes telt voor de fosfaatrechten lichter dan twee koeien met één kalf. Bedrog? Wat vinden de boeren ervan?

Commentaar: de veehouderij in Nederland is ziek of heeft op zijn minst een groot moreel probleem
De overheid en LTO hebben nu hopelijk voor eens en voor altijd geleerd dat de veehouderij niet kan zonder quota en streng toezicht. Je kunt een individuele boer niet vragen te handelen in het algemeen belang. Hij heeft het vaak al moeilijk genoeg om te overleven en zal het directe eigenbelang daarom laten prevaleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.