EconomieVerdien ik wel genoeg?

‘Vreemde eend in de bijt’ Peter doet meer dan een junior-docent, maar krijgt geen passend salaris

Verdien ik wel genoeg?

Joris Zwetsloot

Universitair docent 4.048 euro euro bruto (32 uur)

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dilemma

Nederlandse universiteiten zijn berucht om hun grillige personeelsbeleid. Universitair docenten werken soms jaren op tijdelijke contracten. Om mensen geen vast contract te hoeven geven, worden mensen na een paar van die contracten voor een half jaar ‘ontslagen’, om vervolgens weer in dienst te treden via een tijdelijk contract.

Ook universitair docent Peter (41) zat in dit schuitje. Hij werkt al sinds 2007 op tijdelijke contracten. Eindelijk krijgt hij nu een vast contract aangeboden, maar nu zit hij met een volgend probleem. Omdat hij al sinds 2011 in het maximum van zijn schaal zit, wil hij onderhandelen over het salaris. Maar onderhandeling verloopt lastig, want hij is ‘een vreemde eend in de bijt’ vergeleken met zijn collega’s.

Peter werkt slechts 11 uur per week bij de universiteit, de rest van de week is hij op zzp-basis adviseur voor diverse opdrachtgevers. Hij ambieert daarom geen wetenschappelijke carrière en is ook niet gepromoveerd.

Omdat hij geen doctor-titel draagt, krijgt Peter betaald als ‘junior docent’ (schaal 10). Maar zijn werk behelst stukken meer, vindt hij. Zo geeft hij twee praktijkvakken aan masterstudenten, begeleid de afsluitende masterscriptie van studenten en is ‘sparringpartner’ van de programmadirecteur, aan wie hij inhoudelijk advies geeft over het onderwijsprogramma. Niet bepaald junior, dus hoe zorgt ­Peter voor een hoger salaris?

Advies

Anders dan wanneer je over zzp-tarieven onderhandelt, zijn betalingen binnen de universeiten redelijk als in beton gegoten, zegt trainer en adviseur Jacco van den Berg. Hij adviseert Peter daarom binnen de regelementen van de cao Nederlandse universiteiten en de bezwaarprocedure te zoeken naar aanknopingspunten.

Lastig hieraan is volgens Abe de Jong van Berenschot dat Peter niet is gepromoveerd, en dat is wel degelijk een van de eisen om een schaal hoger te komen, zegt hij. Overigens heeft De Jong voor de rest van Peters taken het idee dat hij meer is dan een junior docent. ‘Anders dan een junior docent, verzorg jij zelfstandig onderwijs. Een beloning in schaal 11 vind ik dus beter passen.’

Kan Peter nog om dat ‘promotiepuntje’ heen. Ja, in theorie zeker, blijkt uit het antwoord van Christiaan Scheen van vakbond CNV. Peter kan zijn functie laten ‘herwaarderen’. Op basis van het takenpakket dat is afgesproken, schriftelijk, maar bijvoorbeeld ook tijdens jaargesprekken en beoordelingen, kan via de zogehteten ‘Hay-methodiek’ worden beoordeeld of Peter meer salaris hoort te krijgen.

Het hoeft geen punt te zijn dat ­Peter niet is gepromoveerd. Scheen: ‘Wanneer meer dan 50 procent van de werkzaamheden behoort tot het takenpakket van de hogere functie, is het verstandig formeel een herwaardering aan te vragen.’

Mocht een hoger salaris niet lukken, dan kan Peter inzetten op betere aanvullende arbeidsvoorwaarden, zegt Van den Berg. Maar geef niet te snel toe, zegt hij. ‘Omdat je een bloeiende praktijk als zzp’er hebt, is mijn advies eerst maar eens stevig in te zetten en even vol te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden