Vragen

Chinees in de vriezer..

We halen regelmatig eten bij de afhaalchinees. Wat overblijft van de royale porties vriezen we in bij -25 graden. Volgens ons is dit de beste manier om geen problemen te krijgen, als je het later weer ontdooit en in de magnetron verhit. Maar nu hoor ik dat het eten eerst afgekoeld moet worden en dan ingevroren. Wat is nu de beste methode?

Gerard Pesman, Overasselt

Bevriezen moet snel gebeuren om de textuur van het voedsel beter te behouden. Wanneer u echt heet eten in de vriezer zou stoppen, zou hij daar zo veel moeite mee hebben, dat het bevriezen lang duurt. Maar we nemen aan dat u het Chinese eten niet meteen na ontvangst in de vriezer stopt. Na het eten is de ergste hitte er al vanaf. Wacht tot alles aanpakbaar is en verdeel de porties door de vriezer, zodat de kou er zo snel mogelijk bijkan.

Vochtig koud leeg huis

Als ik een dag van huis ben, schakel ik de centrale verwarming helemaal uit en na thuiskomst zet ik hem weer aan. De temperatuur kan dan flink zijn gedaald, soms wel tot 10 ºC. Ik denk hiermee energie te besparen, want hoe lager het temperatuurverschil met buiten hoe minder warmte verloren gaat en hoe minder warmte nodig om mijn huis weer op de gewenste temperatuur te brengen. Kort geleden hoorde ik dat het voordeliger zou zijn om de temperatuur hoger te houden. Hoe zit dat?

Nico Nieuwenhuizen, Zoetermeer

Dat is inderdaad voordeliger. Als u de cv uitzet, koelt uw huis sterk af en kost het opwarmen als u thuis komt relatief veel energie, laat adviesorgaan Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl) weten. Verder wordt de lucht in uw huis vochtiger. Het verwarmen van vochtige lucht kost ook extra energie. Milieu Centraal raadt aan de thermostaat op 15 graden te zetten als u het huis verlaat om bijvoorbeeld te gaan werken.

Als u woont in een nieuwbouwwoning van na 1994 met vloer- en wandverwarming, kunt u de cv gewoon laten aanstaan. Deze woningen zijn goed geïsoleerd. Bovendien duurt zowel het afkoelen als op temperatuur komen van vloer- en wandverwarmingen vrij lang.

Stroomprijs vastklikken

Ik kan bij Essent kiezen voor de Essent Zekerheidsgarantie. Ik kan de prijs voor elektra en/of gas voor een, twee of drie jaar vastzetten. Is het verstandig in te gaan op dit aanbod?

Paul Wouters, 's-Hertogenbosch

Het vastklikken van de stroom- en gastarieven lijkt sterk op het vastzetten van de hypotheekrente. Wie meer risico durft te nemen, behoudt zijn variabele tarieven en betaalt normaal gesproken minder voor zijn energie. Er bestaat wel de kans dat de energienota door stijgende prijzen later alsnog hoger uitvalt. Wie voor zekerheid kiest, kent de tarieven voor de komende drie jaar, maar betaalt wel iets meer. Bij de garantietarieven voor één, twee of drie jaar is op dit moment iets opmerkelijks aan de hand. De prijs voor drie jaar is lager dan de prijs voor één jaar. Energiebedrijven zijn bereid een extra korting te geven als ze zeker weten dat de klant drie jaar lang niet wegloopt. De prijs voor één jaar is daardoor aanmerkelijk hoger dan het normale variabele tarief. Het vastklikken op één jaar is alleen verstandig als u denkt dat de tarieven de het komend halfjaar nog hard zullen stijgen.

Poetsen met Zendium

In een artikel in dit katern over tandenpoetsen zag ik niets over Zendium. Jaren geleden adviseerde mijn tandarts dat merk tandpasta omdat hij dat de beste vond. Klopt dat?

Thea Noordam

In Zendium zitten enzymen met anti-bacteriële werking. Het is niet onomstotelijk bewezen dat dit ook leidt tot minder gaatjes, meldt het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (Acta). Sommige mensen hebben minder last van Aften (gevoelige plekjes in de mond) als ze Zendium gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden