Vraagtekens bij subsidies reïntegratie van WAO'ers

Van de 418 miljoen euro aan subsidies voor werkhervatting van WAO'ers is niet goed vast te stellen of ze effect hebben....

De Inspectie Werk en Inkomen, IWI, heeft dertien van de dertig subsidieregelingen onderzocht die werkhervatting door WAO'ers moeten stimuleren. Vorig jaar is voor 418 miljoen euro aan werkhervattingssubsidies uitgegeven, volgens het UWV, dat de subsidies toekent. Voor dit jaar is 320 miljoen euro begroot.

Het UWV heeft volgens de IWI geen inzicht in de kosten en baten per subsidieregeling. Daardoor is niet te controleren of de subsidies hebben geholpen bij de werkhervatting. De gegevens die het UWV wel heeft, verschaffen geen inzicht, constateert de IWI.

Ook is de controle op de subsidies onvoldoende. Zo kunnen WAO'ers begeleiding krijgen van persoonlijke begeleiders. Het UWV heeft hiervoor een aantal 'jobcoach'-organisaties erkend, maar controleert niet of die erkenning de tand des tijds doorstaat. De kwaliteit wordt niet gecontroleerd, evenmin als het aantal uren voor de gevraagde begeleiding. De declaraties worden slechts globaal beoordeeld en

omdat de regelingen breed zijn opgezet, stellen medewerkers van het UWV zelf de normen op.

'Dit kan leiden tot niet uniforme uitvoering en rechtsongelijkheid', schrijft de IWI.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden