Vraag naar leningen daalt

Nederlandse banken verwachten in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw een daling van de vraag naar leningen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Bank Lending Survey van de ECB, waaruit De Nederlandsche Bank vandaag de voorspellingen van Nederlandse banken haalde. In het eerste kwartaal daalde de vraag naar leningen ook al.

De verwachte daling is vooral afkomstig van woninghypotheken en bedrijfskredieten. Ongeveer een derde van de banken verwacht dat de kredietvraag in het tweede kwartaal verder terugloopt dan in het eerste kwartaal. De rest voorziet geen wezenlijke veranderingen ten opzichte van de daling in het eerste kwartaal.

Een meerderheid van de banken verwacht dat zij goedkeuringscriteria voor het verstrekken van kredieten in het tweede kwartaal niet verder zullen aanscherpen. Slechts een enkele bank verwacht dit wel te gaan doen. In het eerste kwartaal werd slechts een enkele bank strenger bij het verstrekken van bedrijfskredieten. Een derde van de banken gaf aan dat zij hun acceptatiecriteria voor woninghypotheken in het eerste kwartaal wel hebben aangescherpt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden