Groen of grijsAlternatieve drinkrietjes

‘Vraag liever helemaal niet om een rietje’

Vanaf 2021 worden bepaalde wegwerpproducten van kunststof in de EU verboden, zoals plastic drinkrietjes. Wat zijn de alternatieven?

Bamboe rietjes.Beeld Hollandse Hoogte

Waar zijn rietjes nu van gemaakt?

Van polypropyleen, een kunststof die eindeloos meegaat. Waarschijnlijk is zo’n rietje na een paar honderd jaar nog steeds als plastic kruimels te vinden.

Ik zie eigenlijk weinig rietjes in het zwerfafval.

Klopt. Het aantal producten dat nu verboden wordt, vormt een fractie van al het zwerfafval. Volgens Stichting Nederland Schoon bestaat dat vooral uit verpakkingen als plastic bakjes, wikkels en drankbekers; sigarettenpeuken en kauwgom; kunststof flessen; drankpakjes (met rietjes); blikjes en papier. Ook in de ‘plasticsoep’ vormen rietjes maar iets van 0,03 procent, zegt het onderzoeksblad One World.

En toch komt er een verbod?

Alle beetjes helpen. Al is het maar ter bewustwording.

Dus geen rietje meer in mijn milkshake?

Geen plastic rietje meer! Alternatieven zijn rietjes van PLA (plantenzetmeel), van bamboe, van metaal, van ­papier of van tarwestro.

Dat klinkt veel beter.

Het grote voordeel is dat PLA, bamboe, papier en tarwe vergaan en polypropyleen niet. Al doet PLA er ook ruim twee jaar over voor het is afgebroken. Maar zulke materialen hebben weer andere nadelen.

Zoals?

Papier drinkt niet fijn en papierproductie kost aardig wat landbouwgrond, water, energie en chemicaliën. PLA wordt gemaakt van suikerriet of maïs en concurreert dus met de voedselproductie. Tel daarbij op het landgebruik, kunstmest en pesticiden en dan is de milieubelasting amper lager dan van gangbaar kunststof.

Tarwestro en bamboe zijn toch puur natuur?

Klopt. Tarwestengels zijn voor eenmalig gebruik, maar ze breken goed af in het milieu. Bamboe en metaal zijn herbruikbaar, maar moet je na gebruik schoonmaken. Vaak zit er een handig schoonmaakborsteltje bij, maar dat borstelen gebeurt onder de warme kraan. Dat vreet energie. Tenslotte moeten bamboe en tarwe vooraf zo gereinigd worden, dat ze veilig zijn in contact met voedingsmiddelen. Zo worden de strorietjes ruim 2 minuten op hoge temperatuur verhit, vertelt Pieter Dagevos van StrawZ. Dat kost waarschijnlijk best veel energie.

Dus zulke rietjes zijn helemaal niet beter?

Ze verminderen de plastic vervuiling wel iets. Verder lijken vooral tarwestrorietjes goed te scoren, omdat ze snel vergaan en niet schoongemaakt hoeven te worden. Maar er is nog nooit een milieuvergelijking van de verschillende rietjes gedaan waarbij niet alleen grondstoffen en microplastics zijn meegenomen, maar ook het energiegebruik voor schoonmaken, zegt Milieu Centraal. Dus eigenlijk weten we het niet.

Wat is de oplossing dan?

Zo min mogelijk rietjes gebruiken. En ze netjes in de vuilnisbak gooien.

Prijs: bv. 12 bamboe rietjes met schoonmaakborsteltje ca. 9,50 euro
Oordeel: tarwestro: ****, bamboe/metaal/papier: **
Verkrijgbaar: Hema, Dille & Kamille, internet

De Volkskrant Klimaatgids

Hoe kun je groenere keuzes maken, zonder het gevoel te hebben dat je van alles moet opgeven? Doe de test en ontvang persoonlijke tips in onze klimaatgids.

Je eigen tips delen en met anderen praten over klimaatdilemma's? Dat kan in onze Facebookgroep.

Heeft het wel zin dat we ons plastic scheiden?

Over het inzamelen van plastic gaan nogal wat wilde verhalen rond. Zo zou het allemaal gewoon verbrand worden en zou gerecycled plastic van slechte kwaliteit zijn. Het is inderdaad nog niet optimaal geregeld, maar toch is apart inzamelen een goed idee.

Duurzaam schoonmaken is eenvoudiger (en goedkoper!) dan je denkt

Geen bleekmiddel gebruiken, niet teveel allesreiniger in je emmer storten en niet te vaak de wasmachine laten draaien. Met deze simpele tips maak je al een groot verschil.

Hoe doe je het best milieubewust boodschappen? 

Bekijk hoe goed (of slecht) de boodschappen die je doet zijn voor het klimaat in de duurzame supermarktgids. We geven je meteen tips voor alternatieven.

Een beter milieu begint op Bonaire bij een verbod op plastic rietjes

Ook op Bonaire gaat over twee jaar wegwerpplastic in de ban. De lokale milieuorganisatie verwelkomt het verbod, maar ziet veel grotere bedreigingen in de grote inkomstenbron van het kwetsbare eiland: het toerisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden