Vopak toonbeeld stabiliteit, weer onrust rond Arcadis

Vopak 
Weer voor vier jaar herbenoemd 

Winnaar HoekstraBeeld ANP

Winnaar

Eelco Hoekstra werd deze week voor vier jaar herbenoemd en Vopak maakte bekend flink te gaan investeren in de bouw van vijftien roestvrijstalen opslagtanks in Botlek bij Rotterdam. Over twee jaar moeten die klaar zijn.

Ondanks de energietransitie zit er blijkbaar nog toekomstmuziek in de opslag van fossiele brandstoffen en chemicaliën. Hoekstra is gepokt en gemazeld in de sector. Hij was de zoon van een Shell-medewerker die al over de hele wereld reisde. Zelf zat hij ook bijna continu in het buitenland totdat hij in 2011 als jong broekie - hij was amper 40 jaar - de hoogste baas werd van het bedrijf dat een historie heeft die terugvoert tot de oprichting van Blauwhoed in 1616.

Dat koloniale zit nog altijd een beetje in hem. Hij propageert graag Hollands Glorie. 'Waar ik ook ben in de wereld, als ik die grote witte tanks zie met ons logo erop, dan krijg ik nog steeds een warm en trots gevoel', zei hij in 2015 in Elsevier. Het bedrijf is ongekend stabiel, terwijl winsten vaak onder druk staan door de sterk schommelende olieprijs en dollarkoers. Hoekstra komt ermee weg, net als met doorgevoerde saneringen en de bonusrel van vorig jaar. Bestuursperikelen zijn er bij Vopak zelden. Daar is ook geen reden toe.

Toen Hoekstra kwam was de koers van het aandeel 32 euro. Deze week schoot het weer even door de 42 euro.

Verliezer OosterveerBeeld ANP

Verliezer 

Zijn entree met de prestigieuze opdracht voor het ontwerp van een nieuwe entree en toegangsroute voor het Amerikaanse veld van eer op de invasieplek Pointe du Hoc in Normandië was hoopgevend. Hij kondigde later ambitieuze plannen aan en haalde met Sarah Kuijlaars een nieuwe financiële topbestuurder (cfo) binnen.

Maar een jaar nadat zijn voorganger de laan werd uitgestuurd bij Arcadis zit Peter Oosterveer ook zelf in zwaar weer. Deze week maakte het aan de Zuidas kantoor houdende advies- en ingenieursburo tegenvallende cijfers bekend over het eerste kwartaal. En het excuus ligt dan klaar: valutaire tegenwind. Van een valutaire wind in de rug wordt nooit melding gemaakt.

Van de beleggers kwam er ook weinig begrip. De koers kelderde donderdag van 17,34 naar 15,90 euro. Het fonds was net een beetje opgekrabbeld nadat een analist van ABN Amro in februari met een zorgelijk rapport over het Braziliaanse onderdeel Alen de koers had doen kelderen. Arcadis staat daar garant voor lening van 80 miljoen euro.

Peter Oosterveer wil dit onderdeel verkopen, maar dat zal niet eenvoudig zijn. De omzet van Arcadis daalde in het eerste kwartaal met 6 procent en het operationele resultaat met 8 procent lager. Lichtpuntje was de autonome groei van 3 procent.

Eelco Hoekstra

Peter Oosterveer 

Arcadis 
Na ambitieus begin zit hij in zwaar weer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden