Vopak schrapt 200 van de 1000 banen in Nederland

Tankopslagbedrijf Vopak schrapt in Nederland 200 van de 1000 banen. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf vandaag. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.

Redactie
Een tank van Vopak in Europoort, beschilderd als hoedendoos (als verwijzing naar Pakhoed, één van de fusiepartners waaruit Vopak is ontstaan). Beeld Wikimedia / Quistnix
Een tank van Vopak in Europoort, beschilderd als hoedendoos (als verwijzing naar Pakhoed, één van de fusiepartners waaruit Vopak is ontstaan).Beeld Wikimedia / Quistnix

Volgens de zegsman wordt het banenverlies onder meer gerealiseerd doordat vacatures niet worden ingevuld en tijdelijke contracten niet worden verlengd. De banen verdwijnen bij terminals en op het hoofdkantoor in Rotterdam. De Nederlandse terminals van Vopak staan in het Rotterdamse havengebied, Vlaardingen, Vlissingen, de Eemshaven en Amsterdam.

De reorganisatie hoort volgens de woordvoerder bij de aanscherping van de strategie die het bedrijf eerder dit jaar aankondigde. Daarbij gaf het bedrijf onder meer aan 15 kleinere terminals van de hand te doen. Daarnaast werden kostenbesparingen aangekondigd.

Markt onder druk

Vopak beheert een wereldwijd netwerk van opslagterminals voor olie, gas, chemicaliën en biobrandstoffen. Die markt staat onder druk. Er zijn door de economische malaise meer opslagfaciliteiten dan de markt nodig heeft. Vopak besloot deze zomer daarom zich toe te leggen op grotere 'hubs'. Vooral in Europa heeft het bedrijf last van overcapaciteit op het gebied van de opslag van olie, terwijl het wereldwijde aanbod van olie nauwelijks toeneemt.

De vakbonden, die net begonnen waren met onderhandelingen over een nieuwe cao, zijn verbolgen over de reorganisatie. 'De onderhandelingen staan na de eerste ronde al op scherp. Geen loonsverhoging en snijden in de arbeidsvoorwaarden noemen wij 'de dood in de pot'. Het wordt een moeilijk traject, temeer omdat we nu ook moeten onderhandelen over een sociaal plan om ervoor te zorgen dat de ontslagenen niet met lege handen op straat komen te staan', laten FNV Havens en CNV Vakmensen in een gezamenlijke reactie weten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden