Vopak behaalt bescheiden winststijging

De eerste zes maanden van 2000 waren geen vetpot voor tankopslag- en distributiebedrijf Koninklijke Vopak. Het Rotterdamse bedrijf, dat vorig jaar voortkwam uit de fusie tussen Pakhoed en Van Ommeren, noteerde een bescheiden winstgroei van 6,3 procent, waardoor het nettoresultaat uitkwam op 78,2 miljoen euro (173 miljoen gulden)....

De winst viel lager uit door tegenvallende resultaten in de tankvaart en een hogere belastingdruk. Bovendien zakten de resultaten van de tankopslag in Rotterdam en Singapore door het minder speculatief opslaan van goederen. De bunkerkosten en de vraag naar bitumen (asfaltproducten) werden negatief beïnvloed door de hoge olieprijzen.

Ook het fusievoordeel werd in de eerste helft van 2000 nog niet volledig benut, zegt bestuursvoorzitter T. Spoor vrijdag. Volgens hem levert het samengaan van Pakhoed en Van Ommeren dit jaar ongeveer 12 miljoen euro op. Bij de presentatie van de jaarcijfers in februari ging de Vopak-topman nog uit van een voordeel van 20 miljoen euro over 2000. Volgend jaar zou dat bedrag moeten oplopen tot 50 miljoen euro.

De omzet maakte een sprong voorwaarts: van 1,7 miljard euro naar 2,1 miljard euro (19 procent). Over het hele jaar verwacht Vopak dat het nettoresultaat met 5 procent stijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden