Voorzitter VNO-NCW verdiende miljoen aan verkoop Vakcollege

Een miljoen euro kregen voorzitter Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW, en drie zakenpartners ieder met de verkoop van het Vakcollege. Het model dat technisch middelbaar onderwijs moest hervormen heeft miljoenen aan belastingeld gekost, aldus de NRC.

Beeld anp

Uitzendconcern USG probeerde het beursgenoteerde en verlieslatende Vakcollege aan het ministerie van Onderwijs te verkopen. De Boer en zijn zakenpartner Hans Kamps lobbyden voor deze overname. Ze meldden toen alleen niet dat USG hen had toegezegd hen te belonen als de verkoop door zou gaan.

Hoogleraar Hans van den Heuvel, integriteitsexpert, spreekt van 'belangenverstrengeling van het zuiverste water'. De Boer en Kamps zeggen dat ze niet het doel hadden aan de lobbyactie te verdienen.

'Je wordt gelukkiger van zelf je broek ophouden'

Hij maakte naam door zich tegen VNO-NCW af te zetten. 'MKB Nederland is er voor de ridders van het kleinkapitaal. VNO-NCW is er voor het grote geïnstitutionaliseerde bedrijfsleven.' En hij hekelde de hoogte en de jaarlijkse stijging van topsalarissen bij de VNO-NCW-achterban.

'Normale privaatrechtelijke transactie'

Nederland heeft momenteel honderd vakcolleges. 'Dit zijn scholen die uitstekend opgeleide leerlingen afleveren in een kortere tijd dan veel andere scholen. Samen met enkele anderen heb ik een BV opgericht om de vakcolleges tot stand te brengen. Toen het initiatief groter werd en meer investeringen vereiste, hebben wij de aandelen verkocht aan USG. De eigenaren ontvingen hiervoor elk 1 miljoen euro. Dit betrof een normale privaatrechtelijke transactie die op normale wijze is verantwoord', aldus De Boer in een reactie op het NRC bericht.

'Labbekakken met uitkeringen moeten aan het werk'

Mark Rutte en ik zijn heel goed met mekaar, alleen die ene keer was hij een beetje geagiteerd. Maar dat kan me niet zoveel schelen. Hij zei: Hans, je blaast het Sociaal Akkoord op! Ik was verrast. Hoezo?'

Invloedrijkste lobby

Premier Rutte zou hem iedere zaterdagochtend bellen voor overleg. De Friese 'dorpsjongen' Hans de Boer staat erom bekend te weigeren diplomatiek te zijn. Hij leidt nu een jaar en acht maanden werkgeversorganisatie VNO-NCW, de invloedrijkste lobby in Den Haag. De Boer neemt geen blad voor de mond: 'die labbekakken die hier in een uitkering zitten, moeten aan het werk', aldus de voorzitter in 2015 tegen de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden