Voorzitter raad van commissarissen NS Van den Driest stapt op

Het aanbestedingdebacle bij de NS heeft een nieuw slachtoffer geëist. Na het ontslag van topman Timo Huges heeft ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Carel van den Driest, zijn functie neergelegd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De voorzitter, sinds 2012 commissaris, neemt de verantwoordelijkheid voor de 'rommelige wijze van het beoogde ontslag van Huges', die tot een 'compliceerde juridische situatie' heeft geleid.

Volgens de NS en minister Dijsselbloem (Financiën) diende president-directeur Huges op 5 juni mondeling zijn ontslag in bij de raad van commissarissen. Die rekende hem zijn rol in het schandaal rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg zwaar aan. Deze week bleek dat Huges deze lezing betwist. Hij zou die dag alleen zijn bestuurstaak hebben neergelegd. In dat geval zou Huges nog recht hebben op salaris en - bij een formeel ontslag - wellicht een vertrekregeling.

In theorie

Dit is in theorie mogelijk omdat bestuurders zowel een vennootschapsrechtelijke als een arbeidsrechtelijke relatie aan kunnen gaan. Zo kwam Huges in 2013 in dienst bij de NS en werd hij daarnaast apart benoemd als bestuursvoorzitter. Pijnlijk is dat de raad van commissarissen verzuimd heeft het ontslag op papier te zetten. 'Daardoor kan deze onduidelijkheid bestaan', schrijft Dijsselbloem.

Het is niet de enige administratieve slordigheid. Zo blijkt bijvoorbeeld dat Huges in het handelsregister nog steeds te boek staat als CEO van de NS. Arbeidsrechtsdeskundigen betwijfelen echter of de positie van Huges stand houdt. De Hoge Raad oordeelde in april 2005 dat als iemand zelf opstapt als bestuurder, hij ook automatisch ontslag neemt als werknemer bij het bedrijf. 'Als hij ten overstaan van de commissarissen heeft gezegd dat hij opstapt, dan is hij ook echt weg', zegt Petra Charbon van advocatenkantoor Bergh Stoop & Sanders.

Onhandig

Het ontbreken van een ontslagbrief is in zo'n geval niet doorslaggevend, meent Charbon. 'Een mondelinge opzegging is op zich juridisch net zo veel waard als een schriftelijke.' Onhandig is het wel, zegt juriste Hanneke Bennaars, die volgende week aan de UvA promoveert op de rechtspositie van bestuurders. 'Je opent de weg voor gedoe.'

Bennaars ziet twee theoretische ontsnappingsroutes voor Huges. 'Als in zijn arbeidsovereenkomst, of toen hij zijn functie neerlegde, expliciet is afgesproken dat hij bij een vertrek als bestuurder in dienst zou blijven. Of als hij een arbeidsovereenkomst heeft met een dochtervennootschap binnen de NS.'

Aandeelhoudersbesluit

In dat geval moet Huges alsnog ontslagen worden via een aandeelhoudersbesluit. Minister Dijsselbloem heeft die procedure inmiddels in gang gezet. Als Huges dat ontslag aanvecht, zal een rechter zich moeten buigen over een eventuele regeling. In theorie kan Huges maximaal een jaarsalaris meekrijgen. 'Maar als vaststaat dat hij gesjoemeld heeft, kan ik me niet voorstellen dat hij een vergoeding meekrijgt', aldus Charbon.

Opmerkelijk is dat Van den Driest aan Dijsselbloem schrijft 'de harde publieke afstraffing van de heer Huges' te betreuren, evenals 'de miscommunicatie tussen uw ministerie en de NS'. De minister gaf dinsdag op zijn beurt de voorzitter een veeg uit de pan vanwege onvolledige communicatie over de variabele beloning van Huges. De NS gaat proberen om die bonus, die Huges in maart kreeg, terug te vorderen. Het gaat om een bedrag van maximaal 86 duizend euro, 20 procent van het vaste salaris.

Gelekte informatie

Uit een rapport van toezichthouder ACM werd begin deze maand duidelijk dat de NS onder leiding van Huges doelbewust gelekte informatie van concurrenten gebruikte om het beste bod te kunnen doen op het openbaar vervoer in Limburg. Ook bleek dat de president-directeur tijdens het onderzoek onvolledige en onjuiste informatie verstrekte. Vervoerder Veolia, een concurrent in de aanbestedingsprocedure, stelt de NS aansprakelijk voor de miljoenenschade die het bedrijf geleden heeft. Het OM is een stafrechtelijk onderzoek gestart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden