NieuwsLTO Nederland

Voorzitter Marc Calon vertrekt per direct bij LTO Nederland: ‘onvoldoende draagvlak’

Marc Calon is woensdag per direct vertrokken als voorzitter van Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland. Rond het stikstofdossier botste hij de laatste maanden geregeld met de Farmers Defence Force, waarvan veel aanhangers ook lid zijn van LTO. Calon zegt na drieënhalf jaar te stoppen bij de grootste boerenorganisatie vanwege onvoldoende draagvlak bij zijn achterban.

Marc Calon, vertrekkend voorzitter van LTO Nederland, op zijn bedrijf in Zuurdijk. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
Marc Calon, vertrekkend voorzitter van LTO Nederland, op zijn bedrijf in Zuurdijk.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Na een interview in de Volkskrant kreeg Calon begin april de nodige kritiek, omdat hij zinspeelde op een vertrek uit het Landbouw Collectief. Daarin zijn meerdere boerenorganisaties verenigd om als front op te kunnen treden tegenover het Landbouwministerie in de gesprekken over stikstofmaatregelen. Calon zou voor zijn beurt hebben gesproken. Een maand na zijn uitspraken stapte LTO inderdaad uit het collectief, omdat de dertien partijen te veel van elkaar zouden verschillen.

Boerenlobbyclub LTO heeft het sinds vorig jaar - toen de landbouwprotesten begonnen - lastig met nieuwe boerengroeperingen. Met bewondering werd gekeken hoe vooral Farmers Defence Force via sociale media gemakkelijk grote groepen boeren mobiliseerde. Met afschuw moesten zij ook aanschouwen hoe dit geregeld gepaard ging met een ondiplomatieke, en soms ronduit kwetsende aanpak.

Calon merkte hoogstpersoonlijk dat kritiek leveren op deze manier van werken niet door alle boeren werd gewaardeerd. Nadat de voorzitter van de Farmers Defence Force een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog had gemaakt om te illustreren hoe boeren in Nederland worden behandeld en hij daar afstand van nam, moest Calon het bij veel boeren ontgelden. LTO zou onder zijn leiding een te softe koers zijn gaan varen en te graag aan tafel met de minister willen blijven zitten.

Calon heeft zelf een akkerbouwbedrijf in Groningen en was daar voor de PvdA lange tijd gedeputeerde. In 2017 verruilde hij het voorzitterschap van de koepel van woningbouwcorporaties Aedes voor dat van LTO.

In zijn termijn, die officieel loopt tot eind dit jaar, kreeg Calon de nodige zware dossiers te verstouwen en kwam de landbouw in het middelpunt van de klimaat- en milieudiscussie terecht. Zo moest de veestapel inkrimpen om aan de fosfaatnormen te voldoen, kwam door NRC de georganiseerde fraude met mest aan het licht, werd de landbouw een integraal onderdeel van het Klimaatakkoord en barstte vorig jaar de discussie los over de stikstofproductie van met name de veeteelt.

LTO prijst Calon bij zijn vertrek vooral voor zijn inzet in het pensioen- en klimaatdossier, en voor de totstandkoming van een uitgebreid pakket aan maatregelen voor de agrarische sector in de huidige coronacrisis.

‘Alleen voedsel voor Nederland produceren zou ontzettend dom zijn’

De landbouw, sterk afhankelijk van export, wil miljarden van de overheid voor de coronamalaise. Net nu de sector - verenigd in het Landbouw Collectief - is weggelopen uit het stikstofgesprek met de regering. Maar de grootste lobbyclub, LTO Nederland, wil verder praten, zegt voorzitter Marc Calon nu.

De stikstofcrisis, bijna vergeten: miljarden lossen het conflict niet op

Onder al het coronageweld kreeg het niet veel aandacht, maar minister Schouten mag de komende tien jaar 5 miljard euro extra spenderen om het stikstofprobleem aan te pakken. Goed nieuws – behalve dat de betrokken belangengroepen meteen alweer boos zijn: het geld wordt volgens iedereen verkeerd besteed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden