Vooruitblik: Damrak opent naar verwachting vlak

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Het Damrak gaat een licht hogere opening tegemoet, zo is de verwachting. ,,We gaan een puntje hoger openen op basis van de verbetering op Wall Street vrijdag en de positieve stemming op de Japanse aandelenbeurs'', zei Rob Koender van Harmony Vermogensbeheer.

,,Het is wachten op richtinggevend nieuws. We weten het even niet, we zullen niet echt naar boven gaan vandaag''. Een drukkend effect op de handel maandag is volgens Koenders de daling van de dollar. De euro wint aan kracht en noteert 1,2070 dollar, vergeleken met 1,2030 dollar bij het slot van de beurzen in Europa vrijdag.

Aan het einde van de handel vrijdag noteerde de Dow-Jonesindex 3,92 punten lager op 11.021,59, een verlies van 0,04 procent. De graadmeter van de door technologiefondsen gedomineerde schermenbeurs Nasdaq verloor 0,4 procent en kwam uit op 2302,60 punten.

Vandaag begint de rechtbank in Amsterdam met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de voormalige Ahold-top. Vier gewezen kopstukken van het supermarktconcern, onder wie topman Cees van der Hoeven, moeten verantwoording afleggen voor de fraude die begin 2003 aan het licht kwam.

Fortis probeert een bankverzekeringsbedrijf in India van de grond te krijgen, zo liet het bedrijf maandag weten. Daartoe voert het Belgisch-Nederlandse financiele concern exclusieve onderhandelingen met Industrial Bank of India Limited (IDBI). Fortis verwacht in de komende weken met IDBI een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van bankverzekeren te kunnen sluiten.

Het vastgoedbedrijf Rodamco Europe heeft vorig jaar een direct beleggingsresultaat (winst uit huuropbrengsten) behaald van 340,9 miljoen euro. Dat is 7,5 procent meer dan in 2004. Het winstcijfer is wat beter dan de verwachting die de Rotterdamse onderneming in november gaf.

Ook ingenieurs- en adviesbedrijf Arcadis kwam voorbeurs met zijn resultaten naar buiten. Het bedrijf boekte in 2005 een nettowinst van 33,4 miljoen euro, een stijging van 51 procent. De omzet groeide met 11 procent naar net boven de 1 miljard euro. De resultaten overtroffen de verwachting van analisten.

De curatoren van de failliete bank Van der Hoop Bankiers hebben onverwacht een vordering van 45 miljoen euro ontvangen. Indiener is de financieel dienstverlener NMT Holding uit Rotterdam, die zich baseert op afspraken uit 2004 met de bank.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden