Voormalig topman Icare Bart V. door OM verdacht van fraude

Het Openbaar Ministerie heeft in maart van dit jaar acht voormalige bestuurders van de Drentse thuiszorgorganisatie Icare aangehouden op verdenking van fraude met aandelen en andere transacties....

Van onze medewerkster Jet Bruinsma

Het OM heeft beslag gelegd op het woonhuis van V. in Zuidhorn. Volgens het tv-programma Nova, dat woensdag over de verduistering berichtte, is een bedrag van 1,3 miljoen euro bij privépersonen terechtgekomen, terwijl het geld toebehoorde aan de Stichting Thuiszorg Icare.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD-ECD), die handelt in opdracht van het OM, heeft in maart op dertien plaatsen invallen gedaan, ondermeer in V.’s woonplaats Meppel (hoofdkantoor van Icare), en Steenwijk, waar de thuiszorgorganisatie Thuiszorg Perfect, een dochter van Icare, is gevestigd. Ook bij de voormalig eigenaar van Thuiszorg Perfect, Addy S., heeft het OM een inval gedaan.

De FIOD-ECD deed in 1998 onderzoek naar fraude bij Panthéon, zoals Icare vroeger heette. Het huidige onderzoek beslaat de periode van 2000 tot heden. Nooit eerder werden in deze zaak mensen vastgehouden op verdenking van fraude. Een van de aanleidingen voor het huidige onderzoek is een vertrouwelijk rapport van zorgverzekeraar Achmea uit 2006, waarin werd beschreven hoe ingewikkelde bv-constructies de kosten voor de AWBZ, de financieringsbron voor de thuiszorg, ten onrechte opdreven.

Zo zou Icare-dochter Thuiszorg Perfect enkele jaren geleden voor één gulden zijn verkocht aan Breevenen, de persoonlijke bv van Addy S. In 2003 betaalde uitzendbureau Randstad haar en een kleine aandeelhouder 7 miljoen euro, volgens Achmea. Sinds vorig jaar is Thuiszorg Perfect weer in handen van Icare. In 2002 verkocht Icare zijn thuiszorgwinkel aan Rubi bv, de privé-bv van een voormalig Icare-manager, Jan B. Sindsdien heet het in Dronten gevestigde bedrijf UNU. Ook in Dronten heeft de FIOD-ECD een inval gedaan.

Het OM ziet Thuiszorg Icare niet als verdachte, maar als mogelijk slachtoffer. De raad van commissarissen gaf indertijd op grond van onjuiste informatie toestemming voor de mogelijk frauduleuze transacties, aldus het OM in een verklaring. Icare is sinds 2006 onderdeel van de zorggigant Evean. Bestuursvoorzitter V. vertrok kort daarvoor met een gouden handdruk van 969 duizend euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden