Voormalig Hoogovens wil zich niet verder laten uithollen

In Rotterdam wordt Leo Berndsen gezien als de man die Nedlloyd in de uitverkoop deed. In de zeven jaar van zijn bewind bouwde hij de trotse transportonderneming om tot een anonieme investeringsmaatschappij....

Afgelopen week liet hij een fel protest horen tegen het beleid van de Corus-top. Berndsen wil dat het geld dat Corus verdient aan de verkoop van de aluminiumdivisie, 861 miljoen euro, grotendeels wordt geïnvesteerd in de IJmuidense hoogovens en niet alleen wordt gebruikt om schulden af te lossen, zoals de concerntop wil.

Daarmee steunt Berndsen de centrale ondernemingsraad. 'We willen harde toezeggingen over de investeringsruimte voor de komende jaren', zegt COR-voorzitter Frits van Wieringen.

Maar Berndsen gaat verder. Hij roept de Corus-top op hard te saneren bij de verliesgevende Britse staalfabrieken. Hij dreigt zelfs een veto uit te spreken over de verkoop van de aluminiumdivisie, als de Corus-top dit niet doet. 'Hoogovens kan niet eeuwig blijven fungeren als cashcow voor Corus', zei Berndsen in Het Financieele Dagblad. De staalfabrieken in IJmuiden presteren al jaren beter dan de Britse. Ook het afgelopen jaar slaagde IJmuiden erin winst te maken, terwijl Corus als geheel diep in de rode cijfers belandde.

Erger nog is dat de strategie die Corus volgt, weinig lijkt op de strategie die Hoogovens voor ogen had bij het aangaan van de fusie. De Nederlandse bestuurders hoopten zich te kunnen blijven richten op de fabricage van speciale, op de klant toegesneden producten. Drie jaar na de fusie heeft de Corus-top zich echter helemaal op de fabricage van bulkproducten gestort. Terwijl Hoogovens zich meer en meer naar de klant toebewoog, beweegt Corus zich nu van de klant af. Deze zomer kocht het de Braziliaanse ijzermijn van CSN.

IJmuiden is met zijn klantgerichte strategie een vreemde eend in de bijt en krijgt weinig tot geen versterking. De Nederlandse bestuurders in de Corus-top kijken lijdzaam toe of treden af. Van de zes Nederlandse bestuurders in de dertienkoppige raad van bestuur zijn er nog drie over.

Maar Leo Berndsen, die een jaar geleden aantrad als president-commissaris, is vastbesloten zich niet weer door een Brits bedrijf in de hoek te laten drukken. Als topman van Nedlloyd moest hij vorig jaar toezien hoe zijn droom, een beursgang van de joint venture P en O Nedlloyd, door het Britse P en O geblokkeerd werd. De vraag is hoeveel steun Berndsen krijgt. Collega-commissaris I. van der Zijpp heeft al gezegd dat hij Berndsen steunt. Cruciaal is wat commissaris nummer drie gaat doen, want nummer vier doet niet mee. Dat is Tony Pedder, bestuursvoorzitter van Corus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden