Voormalig bankier Dirk Scheringa doet opnieuw beurspoging

Voormalig oprichter en eigenaar van de DSB Bank Dirk Scheringa wil opnieuw een poging wagen op de Amsterdamse beurs, ditmaal met zijn nieuwe bedrijf CS Factoring in Obdam. Hierbij heeft hij zijn oog gericht op een omgekeerde overname van de lege beurshuls - een fonds zonder activiteiten - Lavida NV in Alkmaar. Hij probeerde dat ook in 2014, maar toen liep de poging spaak.

Dirk Scheringa.Beeld ANP

Lavide heette tot 2013 Qurius NV en was toen een softwarebedrijf in Zaltbommel. In dat jaar werden alle operationele activiteiten verkocht en was het beursfonds leeg. Peter-Paul de Vries van Value 8 nam daarna een groot deel van de aandelen op. Scheringa meldde zich daarna bij hem om deze over te nemen. Een van de obstakels was een schadeclaim van Farisma Investments van de Utrechtse raadsman Adriaan de Gier van 4 tot 6 miljoen euro op Livide waardoor Farise de rechthebbende was op de aandelen.

CS Factoring

CS (Credit Sales) Factoring werd door Scheringa in 2011 opgericht - twee jaar nadat DSB Group failliet ging. Statutair is het gevestigd in Vinkenveen maar het houdt kantoor in Obdam (Noord-Holland) vlakbij de woning van de voormalig DSB-eigenaar. Het bedrijf houdt zich bezig met het opkopen van moeilijk inbare vorderingen van bedrijven die dringend liquiditeiten nodig hebben. Tegen een bepaalde korting neemt Credit Sales die vorderingen over, waarna het winst hoopt te maken door uiteindelijk meer te innen dan ervoor is betaald. Bij de oprichting van het factoringbedrijf zei Scheringa binnen vier jaar voor 1 miljard euro aan vorderingen binnen te willen halen. Hij zou grote investeerders van buiten willen aantrekken. Maar daar is vooralsnog weinig van terecht gekomen.

Scheringa wijt dat aan de naamsonbekendheid van CS Factoring. Via een beursgang moet die vanaf nu worden vergroot. Probleem is dat de curatoren van de in 2009 failliete gegane DSB Group Scheringa aansprakelijk hebben gesteld voor de eventuele verliezen bij de afhandeling van het DSB-faillissement. Vanwege de slechte reputatie noemde de VEB in 2014 een beursgang van CS Factoring via een omgekeerde overname ook 'onwenselijk'. Toen liep het plan van Scheringa nog stuk. Value 8 trok daarna ook snel zijn handen van het bedrijf af.

Overeenkomst met Lavide

Nu zegt hij een overeenkomst te hebben met de grootaandeelhouders van Lavide. De huidige baas van Lavide, Vincent Poorter, zal zelf samen met Scheringa de directie vormen van het beursfonds dat verder gaat als CS Factoring.

Scheringa's bedrijf boekte vorig jaar een omzet van iets meer dan 1,1 miljoen euro. Een van de voorwaarden voor de deal is dat CS Factoring een belang neemt van bijna 50 procent in Cardec Toevoegingen, dat financiële diensten levert. Doelstelling is om de komende vijf jaar het bedrag van aangekochte facturen van CS Factoring, inclusief het te verkrijgen belang in Cardec, te laten groeien van ongeveer 30 miljoen euro naar 1 miljard euro. De omzet moet daarbij aandikken naar zo'n 40 miljoen euro.

Scheringa wordt bestuursvoorzitter van de onderneming en Poorter de risicodirecteur en de verantwoordelijke voor alle financiële zaken. Bij verdere groei wordt er waarschijnlijk op termijn ook nog een specifieke financieel directeur aangesteld. Voor de rolverdeling is geen goedkeuring nodig van De Nederlandsche Bank (DNB), aldus Scheringa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden