Voorjaarskou speelt Hollandse wijnboer parten: 'Kouder dan 7 tot 8 graden moeten we niet hebben'

Of 2017 een minder productief wijnjaar wordt dan 2016? Alles wijst erop, maar boer John Grutters van wijngaard De Plack in Groesbeek behoort niet tot de verliezers. 'De trosjes hangen er geweldig bij', vertelt hij.

Wijngaard De Linie in Made. Foto Hollandse Hoogte

Het is de dag waarop de Vereniging van Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) bericht dat de jaaropbrengst van de Nederlandse wijnboeren naar verwachting 25 tot 30 procent lager zal uitpakken dan in 2016. Maart was ongewoon warm. 'Bij de late vorst in april en mei zijn veel jonge scheuten kapotgevroren', verduidelijkt VNWP-bestuurslid Dik Beker.

Nederland telt zo'n 140 wijnboeren, de hobbyboeren niet meegeteld. Ze produceren voor het merendeel witte wijn, een derde is rood. De flessen zijn te koop in speciaalzaken en natuurlijk bij de wijnboer zelf, net als in het grote wijnland Frankrijk. En een deel gaat naar restaurants.

Beregeningsinstallatie

Wijnboeren zonder beregeningsinstallatie zijn het zwaarst getroffen door de vorst. Bij het beregenen van een wijngaard landt een waternevel op de planten. Tijdens een vorstperiode bevriest die nevel. Dat ijslaagje geeft stollingswarmte en die beschermt de jonge druiventrosjes tegen vernietiging door vrieskou.

Grutters behoort tot de wijnboeren met een beregeningsinstallatie. Dat is zijn redding. 'Het was een extreem voorjaar. 's Nachts om half 1 zette de vorst al in. In voorgaande jaren was dat pas tegen de ochtend.' Hij weet hoe het voelt als je oogst naar de gallemiezen gaat. Wijs geworden door die ervaring koos hij voor de investering in een beregeningsinstallatie. 'Dat kostte mij 8 à 10 duizend euro per hectare.'

10 duizend euro per hectare

10 duizend euro per hectare is een Nederlandse wijnboer ruwweg kwijt voor een beregeningsinstallatie die voorkomt dat de druiven worden vernietigd door vrieskou.

Wijngaard De Plack heeft anderhalve hectare om te beregenen, met in totaal 4.500 planten die jaarlijks 6 à 7.000 flessen wijn opleveren. Er zit een grens aan wat je met beregenen kunt bereiken, legt Grutters uit. 'Op 20 april hadden we 7 tot 8 graden nachtvorst. Kouder dan dat moet het niet worden.'

Ook Franse wijnboeren klagen dit jaar over misoogsten als gevolg van de voorjaarskou. Onder meer in de Elzas, Cognac, Bordeaux, Bourgogne en de Languedoc. Het zijn wijnstreken met grotere naam en faam dan de Achterhoek, Zuid-Limburg of het 'wijndorp Groesbeek' bij Nijmegen.

Grutters en Beker zijn daar beiden totaal niet van onder de indruk. Nederlandse wijnen kunnen prima opboksen tegen die uit de bekende Franse wijnstreken, zeggen ze. Grutters: 'Op een internationaal wijnconcours in Berlijn heb ik met een rode wijn goud gehaald. Daar is gewoon blind geproefd en kwam mijn wijn als beste uit de bus.'

Meer over