Voordeel apotheek mag teruggehaald

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid kan zijn plan doorzetten om vanaf maandag 1 september een deel van de inkoopvoordelen 'terug te klauwen', die apothekers krijgen van de farmaceutische industrie....

Van onze verslaggeefster Jet Bruinsma

Vier maanden geleden stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven de KNMP wél in het gelijk, omdat de clawback onvoldoende was voorbereid. Daardoor zou het kunnen gebeuren dat apothekers medicijnen moesten afleveren onder de inkoopprijs, oordeelde de rechter toen. Nu het tarievenorgaan CTG de regeling heeft aangepast - met name door een vangnet te creëren voor apothekers die verlies lijden - mag de clawback doorgaan.

Het afroombedrag per medicijn - 9 procent voor unieke middelen, 40 procent voor merkloze middelen die niet uniek zijn - mag nooit meer zijn dan 20 euro. In het oorspronkelijke plan was dat 40 euro. De rechter zet nog wel vraagtekens bij de spelregels voor het vangnet, maar dat is voor hem 'thans' geen reden om de maatregel opnieuw te schorsen. De apothekers gaan de clawback nu aanvechten in een bodemprocedure, een juridische procedure die maanden kan duren.

Hoogervorst verwacht met het terugklauwen van de bonussen en kortingen volgend jaar 432 miljoen euro te kunnen besparen op de kosten voor medicijnen, en in 2005 495 miljoen. In de laatste vier maanden van het nu lopende jaar kan de maatregel nog 115 miljoen opbrengen, denkt hij. De clawback is bedoeld als een tijdelijke rem op de kostenstijging. Ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, de zorgverzekeraars en de apothekers onderhandelen in een driehoeksoverleg al maanden zonder resultaat over een definitief kostenbeheersingsinstrument.

Daarbij ligt een voorstel op tafel van het College voor de Zorgverzekeringen (CVZ, de beheerder van de ziekenfondskas) om patiënten vaker te laten bijbetalen voor hun medicijnen. Per groep vergelijkbare geneesmiddelen (bijvoorbeeld pijnstillers of maagzuurremmers) zou voortaan alleen het goedkoopste medicijn zonder bijbetaling beschikbaar moeten zijn. Voor de rest zou bijbetaald moeten worden.

Het huidige Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) werkt met een gemiddelde prijs per groep vergelijkbare medicijnen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden