Vooral jongeren wisselden van zorgverzekeraar

Veel meer ouderen moeten wisselen van zorgverzekeraar. Alleen dan komt de concurrentie in de zorg en tussen de zorgverzekeraars echt van de grond....

Dit concludeert het Instituut voor Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam in het eerste grote onderzoek naar de karakteristieken en de beweegredenen van overstappers bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de invoering van het nieuwe zorgstelsel vooral jongere hoogopgeleide burgers met veel kennis over het stelsel en relatief weinig zorgkosten, zijn overgestapt naar een andere verzekeraar. Het was weliswaar een grote groep (25 procent) maar de groep blijkt uniform van samenstelling.

Onderzoeker Cornelis Jan Diepeveen: ‘De overstappers van dit jaar zijn relatief goedkoop voor de zorgverzekeraars. Om te komen tot werkelijke concurrentie is het belangrijk dat ook oudere mensen willen veranderen van verzekeraar. Zij maken meer gebruik van de zorg. Als deze groep ook in beweging komt, gaan verzekeraars pas zoeken naar het beste product voor de laagste prijs.’ Dan pas komt de marktwerking op gang die maakt dat alle gebruikers van de zorg profiteren van de invoering van het nieuwe zorgstelsel.

In het onderzoek stellen Diepeveen en mede-onderzoeker Martijn Mosselman dat minister Hoogervorst gerichte maatregelen moet nemen om meer groepen tot verandering te bewegen. Mosselman: ‘Langs drie lijnen is actie van de overheid nodig: ouderen, die meer gebruik maken van de zorg, moeten worden geprikkeld tot overstappen; de kennis over het nieuwe systeem moet omhoog en het imago behoeft een verbetering.’

Het imago van het nieuwe zorgstelsel is vooralsnog slecht. Veel ondervraagden zeggen dat de zorgverzekeraars te veel macht krijgen in het nieuwe stelsel. Daarnaast, menen zij, wordt de druk op de zorgverleners onterecht vergroot en gaan voormalig ziekenfondsverzekerden er op achteruit. Liefst 94 procent van de verzekerden verwacht dat de premies voor een zorgverzekering volgend jaar zullen stijgen.

Minister Hoogervorst heeft telkens gezegd met de invoering van het zorgstelsel te willen bereiken dat in de zorg concurrentie ontstaat op prijs en kwaliteit. Iedere Nederlander moet, aldus de bewindsman, eenvoudig inzicht kunnen krijgen in het stelsel en de kwaliteit van de zorg. Dan kan iedereen zelf beslissen bij welke verzekeraar hij of zij verzekerd wil zijn en door welke arts of ziekenhuis hij of zij behandeld wil worden. Zover is het nog lang niet, stellen de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden