Vooral buitenlandse investeerders weten Slowakije te vinden

Een boeiend land. Zo noemde George W. Bush Slowakije ooit. Een mooi compliment, ware het niet dat de Amerikaanse president achteraf Slovenië bleek bedoeld te hebben....

Van onze correspondent Jan Hunin

De Slowaakse economie blijft groeien. In de Europese Unie deed vorig jaar alleen Letland het beter. Dat succes is des te verrassender, omdat na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije het land geen rooskleurige toekomst voorspeld was. Niet alleen werd Slowakije in zijn groei geremd door de aanwezigheid van zware industrie, een erfenis van het communisme, bovendien zat het opgescheept met een leider die het niet zo nauw nam met de democratische spelregels. Dat het uiteindelijk toch goed kwam met Slowakije (NAVO-lid sinds 2003, EU-lid sinds 2004), was te danken aan de koerswijziging die de centrumrechtse regering van Mikulas Dzurinda vanaf 1998 doorvoerde. De invoering van een flat tax van amper 19 procent maakt van het land een paradijs voor buitenlandse investeerders.

Ook werd Bratislava een van de trouwste bondgenoten van de Amerikanen. Zijn wij soms de 51ste staat van de Verenigde Staten, vroeg oppositieleider Robert Fico zich af. Sinds diezelfde Fico na de parlementsverkiezingen van vorig jaar als eerste minister de teugels overnam van Dzurinda behoren de liefdesverklaringen van Bratislava aan de VS. tot het verleden. Een van de eerste beslissingen was de terugtrekking van de troepen uit Irak. Overigens lijkt de economische aantrekkingskracht van Slowakije niet te lijden onder de linkse regeringswissel.

Maar die linkse accenten hebben niet kunnen beletten dat de partij van Fico vorig jaar door de Europese Socialisten werd geschorst. De socialistische koepelorganisatie neemt het de Slowaakse eerste minister kwalijk dat hij in zee ging met de populistische partij van oude bekende Meciar. Maar vooral de aanwezigheid van de extreem-rechtse Slowaakse Nationale Partij in de regeringscoalitie baart de Europese Socialisten zorgen. Haar leider Jan Slota heeft van het beledigen van minderheden zijn handelsmerk gemaakt. Het enige wat de zigeuners nodig hebben is een ‘een grote zweep en een kleine tuin’, vertelde hij ooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden