Voor top AkzoNobel wordt het wel érg lastig om nieuw Amerikaans bod te weigeren

Met een nogmaals verhoogd bod op AkzoNobel heeft belager PPG het vuur van de overnamestrijd tussen de twee verf- en lakkengiganten een dag voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering flink aangewakkerd. De Akzotop moet vanmiddag spitsroeden lopen, nu de Amerikanen in de ogen van veel Akzobeleggers een offer you can't refuse op tafel hebben gelegd.

CEO Ton Buchner en CFO Maelys Castella van Akzo Nobel presenteerden op 19 april de eerstekwartaalcijfers. Beeld anp
CEO Ton Buchner en CFO Maelys Castella van Akzo Nobel presenteerden op 19 april de eerstekwartaalcijfers.Beeld anp

Aandeelhoudersvergaderingen van grote bedrijven zijn doorgaans tamelijk gezapige bijeenkomsten van vooral oudere heren over financiële details als de verwachte ebitda (operationele kasstroom) in 2018. Zo niet vanmiddag in de Amsterdamse RAI, waar AkzoNobel opnieuw moet vechten voor zijn leven als zelfstandig Nederlands concern. PPG bracht maandag een derde bod uit van bijna 97 euro per aandeel, oftewel zo'n 27 miljard euro. Dat is bijna 24 procent boven de slotkoers die AkzoNobel vrijdag noteerde.

Akzo wil tot nu toe niet met de Amerikanen om tafel en moet die weigerachtigheid vanmiddag verantwoorden tegenover zijn aandeelhouders - van wie een belangrijk deel van het luidruchtige Angelsaksische soort - die nu nog meer geld kunnen verdienen als de overname doorgaat.

Spektakel in de RAI lijkt dus gegarandeerd. Kan Akzo nog onder de oplopende druk uitkomen?

Dat is nog mogelijk, maar het verhaal wordt wel steeds moeilijker. PPG bood eerst 83 euro en vervolgens 90 euro per aandeel. 'Volstrekt onder de maat', noemde Akzo dat bod, en niet alleen financieel. Volgens het Nederlandse bedrijf staan ook zaken als het duurzaamheidsbeleid, de onderzoeksafdeling en de baanzekerheid voor de werknemers op het spel. Bovendien is de kans volgens Akzo groot dat Brussel de overname deels of geheel verbiedt.

PPG wil ver gaan

PPG zegt al deze bezwaren met zijn nieuwe bod ook weg te nemen. Brussel? PPG belooft Akzo nu een flinke premie te betalen als de overname niet doorgaat. Onzekerheid voor de werknemers? Integendeel, zeggen de Amerikanen. PPG zegt de chemietak van Akzo niet te willen verkopen. Dit in tegenstelling tot Akzo zelf, dat vorige week een eigen plan aankondigde om deze divisie af te splitsen. De Amerikanen maakten maandag nogmaals duidelijk heel ver te gaan om Akzo in handen te krijgen. PPG is de op een na grootste verven- en lakkenfabrikant ter wereld, Akzo is nummer drie. Door te fuseren zouden de twee concerns in één klap wereldmarktleider zijn, met alle (kosten)voordelen van dien.

Beleggers reageerden lauw op het zelfstandige scenario van Akzo; de koers bleef hangen rond 78 euro. PPG spreekt over zijn 96 euro als een 'superieur bod' en biedt Akzo 'een laatste kans'. 'Dan kun je tegenover je aandeelhouders toch niet meer volhouden dat je niet eens met PPG wilt praten? Dat kun je niet maken', zegt Paul Koster, directeur van de beleggersvereniging VEB.

Waarom Akzo niet wil praten, is maar een van de vele vragen die president-commissaris Antony Burgmans vanmiddag als voorzitter van de aandeelhoudersvergadering zal moeten beantwoorden. Akzo belooft met 'een verhaal te komen' en liet weten 'het nieuwe bod zorgvuldig te bestuderen en te overwegen'. Akzo moet dat wel zeggen. Het vreest dat er geen weg terug meer is als het eenmaal met de Amerikanen om tafel gaat, omdat die zullen beloven alle bezwaren weg te nemen. Waarop Akzo niet meer terug kan.

Als Akzo ook na vandaag blijft weigeren te praten, daarin gesteund door de politiek en vakbonden, en PPG zet door, dan kan het Nederlandse bedrijf als laatste redmiddel een beschermingswal optrekken. Via een bevriende stichting - onder leiding van Burgmans - kan het overnameproces in elk geval een half jaar worden vertraagd. PPG dreigt zich in dat geval mogelijk te zullen terugtrekken, wat tot nog meer woede zal leiden bij aandeelhouders. 'Maar ik kan me niet voorstellen dat het zover komt', zegt Koster van de VEB. 'Voor het inzetten van die beschermingswal heb je heel goede inhoudelijke argumenten nodig. En die heeft Akzo niet.'

Lees ook

Het is nu openlijk oorlog tussen AkzoNobel en het Amerikaanse PPG. De Amerikaanse belegger Elliott, die wordt geleid door Paul Singer, eist het hoofd van AkzoNobel-topman Antony Burgmans. Waar gaat dit eindigen?

AkzoNobel-topman Ton Büchner staat voor misschien wel de belangrijkste opgave uit zijn loopbaan. Hij moet zijn aandeelhouders ervan overtuigen dat zij het vijandige overnamebod van het Amerikaanse PPG moeten afwijzen. De Volkskrant interviewde hem hierover.

In de overnamestrijd bij AkzoNobel presenteert de top een nieuw perspectief voor de chemiereus. Of dit de Amerikanen op afstand houdt, is de vraag. Een analyse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden