Voor Philips liever Londen

Als Cor Boonstra werkelijk de koele, berekenende zakenman zonder gevoel voor traditie is, waar veel Eindhovenaren hem voor houden, moet het hoofdkantoor van Philips niet naar Amsterdam maar naar Londen verhuizen....

Van onze verslaggever

Frank Hendrickx

AMSTERDAM

Amsterdam staat in de ranglijst van favoriete steden voor het bedrijfsleven op de vijfde plaats. Uit het jaarlijks onderzoek van het Britse makelaarskantoor Healey & Baker onder 513 zakenlieden blijkt dat de nieuwe vestigingsplaats van Philips niet alleen Londen voor moet laten gaan, maar ook Parijs, Frankfurt en Brussel. En Eindhoven? Die stad komt op de lijst niet voor.

Als de argumenten van Philips om te vertrekken serieus moeten worden genomen dan is het onbegrijpelijk dat Brabants trots niet naar Londen verkast. Philips denkt in Amsterdam beter gekwalificeerd personeel te vinden, maar juist op dit gebied beschouwen de zakenlieden de Nederlandse hoofdstad onder de maat. Amsterdam komt pas op de dertiende plaats achter onder andere Glasgow, Budapest, Lissabon en Londen.

De bedrijfstop rond Boonstra wil goede vervoersmogelijkheden. Londen scoort op dit vlak ruim vier maal zo goed als Amsterdam dat op de vierde plaats komt. Philips wil een financiëel centrum in de buurt, maar Amsterdam komt daar nauwelijks voor in aanmerking. De financiële 'City' van Londen heeft alleen enige concurrentie te vrezen van Frankfurt in de strijd om de titel: financiëel centrum van Europa.

De Nederlander slaat zichzelf graag op de borst voor zijn vermeende talenknobbel, maar de buitenwereld denkt daar toch wat genuanceerder over. Opnieuw staat Londen afgetekend bovenaan, gevolgd door Brussel. Amsterdam komt op de derde plaats.

Dat is overigens de beste score, want verder is Amsterdam het op alle gebieden nét niet. Alleen als het over de belastingpolitiek voor bedrijven gaat, doet Amsterdam met een vierde plek aardig mee.

Met de beschikbare kantoorruimte is het in Amsterdam volgens het Europese bedrijfsleven treurig gesteld. Daar kan ook de inmiddels befaamde Zuidas niets aan veranderen. Maar liefst tien steden gaan de hoofdstad voor. Uiteraard staat Londen weer bovenaan

Is Amsterdam haar Engelse evenknie dan in niets de baas? Jawel, maar dat kan nauwelijks als een verdienste van de stad worden gezien. De luchtvervuiling is in Nederlandse hoodstad minder. Laat het bedrijfsleven daar nou net heel weinig belang aan hechten. Alleen de leefkwaliteit voor het personeel wordt door de hoge heren als nog irrelevanter beschouwd.

Dat het lekker wonen is in Amsterdam betwijfelt overigens niet alleen het merendeel van de Philips-werknemers, ook managers mijden liever Amsterdams befaamde poep op de stoep. Patijns stad komt pas op de tiende plaats als het om leefklimaat gaat. Managers denken dat hun ondergeschikten liever in steden als Zürich, Stockholm en München wonen. Helemaal bovenaan staat Barcelona, op de voet gevolgd door Parijs. In Moskou wil niemand graag wonen.

Alle Oost- en Centraal-Europese landen scoren overigens slecht als het gaat om leefkwaliteit. Alleen Athene blijft met een 28ste plaats dicht in de buurt van de voormalig Oostblok-landen. Verder wil het bedrijfsleven weinig kwaads horen over de nieuwe kapitalisten.

Overal is het besef doorgedrongen dat Centraal-Europa de groeimarkt van de toekomst is. Het merendeel van de ondervraagde bedrijven wil er binnen vijf jaar een vestiging openen. Warschau is de favoriet onder de nieuwe tijgers. Daarna volgen Praag, Moskou, Budapest en op enige afstand Berlijn.

De wellicht meest verrassende bevinding uit het onderzoek van het makelaarskantoor betreft Duitsland. Geen Spiegel of Zeit kun je de laatste tijd openslaan zonder te worden geconfronteerd met de onherroepelijke neergang van Standort Deutschland. Sombere discussies worden gevoerd op tv-zenders ARD en ZDF. Het Europese zakenleven is echter veel positiever dan de talloze Duitse ondergangsfilosofen.

De Bondsrepubliek is volgens één op de vijf managers de komende vijf jaar de ideale plek voor productie. Helmuth Kohls Duitsland blijft het Verenigd Koninkrijk nipt voor, dat favoriet is bij 17 procent. Geen enkele zakenman ziet deze rol weggelegd voor Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden