Voor inwoners van Sint Maarten zijn verzekeringspremies tegen orkaanschade niet te betalen

Het is de paradox waarmee veel bewoners van Sint Maarten worstelen: je kunt je wel verzekeren tegen de gevolgen van een orkaan als Irma, maar de hoge premie is voor de meesten niet te betalen. Dus moeten ze maar hopen dat het natuurgeweld hen niet in de financiële afgrond stort.

Verwoestingen op Sint Maarten nadat orkaan Irma over het eiland is geraasd. Beeld ap
Verwoestingen op Sint Maarten nadat orkaan Irma over het eiland is geraasd.Beeld ap

Op benedenwindse eilanden als Aruba, Bonaire en Curaçao is het wel betaalbaar om je tegen de schade van een orkaan te verzekeren, omdat er daar bijna nooit een aan land komt. Sint Maarten is als bovenwinds eiland veel vaker aan de beurt en dat beïnvloedt de premie voor een opstalverzekering aanzienlijk, zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars: 'Verzekeren is niks anders dan een prijs plakken op een risico. Moet je voorstellen dat we hier elke achttien jaar onze woningen zouden moeten herbouwen vanwege storm of waterschade. Dat zou tot torenhoge premies leiden.'

Sint Maarten is bovendien niet zo 'verzekeringsminded' als Nederland, zegt Hans Groot van herverzekeringsmakelaar Aon Benfield. De meeste eilanders hebben vaak alleen een autoverzekering afgesloten. Die is verplicht, net als in Nederland. Nederlanders kunnen zich dan weer niet verzekeren tegen een dijkdoorbraak, hoewel getroffenen na een grote ramp aanspraak kunnen maken op de wts (Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen) om een deel van hun schade vergoed te krijgen.

Groot, tevens president-commissaris van Aon Antillen: 'Wat een opstalverzekering tegen orkaanschade op Sint Maarten kost, durf ik niet precies te zeggen. Maar waar je het in Nederland hebt over promillen, zal het daar eerder om procenten van de te verzekeren som gaan.' Niet een paar tientjes per maand, maar een premie van mogelijk honderden euro's dus.

De ravage die Irma heeft aangericht, lijkt enorm. Maar het duurt nog even voordat experts voet aan wal kunnen zetten op Sint Maarten om hun schaderapporten op te maken. 'Een schatting is niet te maken. Maar wij zien dezelfde beelden als jullie, en die zijn duidelijk', zegt Groot.

Als herverzekeringsmakelaar adviseert Aon verzekeraars hoe zij hun eigen risico's kunnen herverzekeren, zodat ze niet omvallen bij een natuurramp. Op Sint Maarten zijn geen Nederlandse verzekeraars actief, net als op de meeste andere Antillen. Buis: 'De markt is klein, er wonen amper Nederlanders. Bovendien is verzekeren tegen orkaanschade een heel specifiek vakgebied. En je hebt als verzekeraar een aparte vergunning nodig om op de Antillen te kunnen werken, sinds de meeste op eigen benen staan.'

Met geen van de benaderde verzekeraars op Sint Maarten is contact te krijgen. 'De mensen van ons team zijn in orde, al is de situatie rampzalig', zegt Patrick Thissen namens de Curaçaose vestiging van Ennia. Ennia, ooit in handen van Aegon en Delta Lloyd, is naar eigen zeggen de grootste verzekeraar van de voormalige Nederlandse Antillen. Wat er in de polissen staat over orkaanschade en hoe hoog de premie is om je tegen een orkaan te verzekeren, kan Thissen niet zeggen. 'De mensen die daar over gaan, zitten allemaal in het crisisteam en zijn erg druk.'

Lees meer onder de video.

Lees meer

Het dodental op het door een orkaan getroffen Sint Maarten is opgelopen naar vier. Zondag zijn twee lichamen aangespoeld op het eiland.

Irma was de meesteres op Sint Maarten; 'It's the fucking apocalypse'. Correspondent Kees Broere was ter plaatse (+).

Nederland moet duurzaam betrokken blijven bij wederopbouw Sint Maarten, vindt Hans Wansink (+).

Hoe Sint Maartenaren vanuit Eindhoven door hun familieleden worden geholpen. De gemeenschap van Sint Maartenaren in Nederland is 'één grote familie' (+).

'Nu is het moment om het Koninkrijk der Nederlanden meer inhoud te geven'. Hoe Irma de ongemakkelijke verhoudingen blootlegt.

Iedereen in de hurricane shelter op Sint Maarten was op het ergste voorbereid, maar de genadeklap door Jose werd hen bespaard (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden